Linkovi

Indija gradi zid uoči Trampove posete


Radnici grade zid ispred sirotinjske četvrti u gradu Ahmedabadu, u indijskoj državi Gudžarat, uoči posete predsednika SAD Donalda Trampa ( Foto: AP/Ajit Solanki
Radnici grade zid ispred sirotinjske četvrti u gradu Ahmedabadu, u indijskoj državi Gudžarat, uoči posete predsednika SAD Donalda Trampa ( Foto: AP/Ajit Solanki

Predsednik Donald Tramp otputovaće naredne nedelje u Indiju, a uoči njegove posete u indijskoj državi Gudžarat na brzinu se gradi zid od pola kilometra da bi se, kako kažu protivnici tog poteza, sakrila sirotinjska četvrt u kojoj živi više od dve hiljade ljudi.

"Kad već troše toliko novca na ovaj zid, zašto ga ne koriste da poboljšaju uslove u našoj četvrti i obezbede nam bolje objekte? Zašto kriju nas siromašne", upitao je jedan od stanovnika Keši Saranija.

Tramp će tokom dvodnevne posete Indiji boraviti u gradu Ahmedabadu u Gudžaratu, gde će prisustvovati događaju pod nazivom "Namaste Tramp", u prevodu "Pozdrav Trampu" na stadionu za kriket, a po ugledu na miting kojem je indijski premijer Narendra Modi prisustvovao prošlog septembra u američkom gradu Hjustonu.

Kolona, u kojoj će biti Tramp i Modi, trebalo bi da prođe pored sirotinjske četvrti gde se gradi zid. Prema medijskim izveštajima, zid je trebalo da bude visok između 1.80 i dva metra ali je na kraju odlučeno da bude 1.20, nakon što se u javnosti proširila vest o njegovoj izgradnji.

Protest protiv izgradnje zida ispred sirotinjske četvrti
Protest protiv izgradnje zida ispred sirotinjske četvrti

Visoki zvaničnik vlade Bidžal Patel rekao je da je zid izgrađen iz bezbednosnih razloga, a ne da bi se sakrila sirotinjska četvrt.

"Osim bezbednosnih razloga, zid je deo akcije ulepšavanja i čišćenja", rekao je Patel.

Nekoliko političkih lidera kritikovalo je izgradnju zida u Gudžaratu, gde je Modi bio šef vlade 12 godina pre nego što je izabran za premijera Indije u maju 2014. godine.

Vlasti su takođe naložile desetinama porodica da napuste još jednu sirotinjsku četvrt blizu stadiona za kriket. Stanovnici te četvrti kažu da im je naređeno da odu zbog predstojećeg događaja, što gradske vlasti negiraju.

"Živimo ovde 20 godina i sada su nam iznenada rekli da odemo zato što neki važni lider na dan posećuje ovaj grad. To je nepravda", kaže Sandžej Patani.

Tramp dobio zid - u Indiji
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

Tramp, koji je obećao da će izgraditi zid duž američke granice sa Meksikom da bi zaustavio ilegalnu imigraciju, boraviće u poseti Indiji 24. i 25. februara.

Cilj njegove posete je da poboljša odnose dve zemlje, pogoršane zbog trgovinskih sporova, što bi moglo da mu pomogne i da privuče podršku desetina hiljada Amerikanaca indijskog porekla uoči predsedničkih izbora u Americi.

XS
SM
MD
LG