Linkovi

Indija i Pakistan razgovaraju o terorizmu i trgovini


Indijski premijer, Narendra Modi (desno) sa svojim pakistanskim kolegom Navazom Šarifom pred istorijski sastanak u Nju Delhiju, 27. maj 2014.

Tokom prve posete od terorističkih napada 2008. u Mumbaju, pakistanski i indijski premijeri se sastali u Nju Delhiju gde su, između ostalog, razgovarali o terorizmu.

Indijski premijer, Narendra Modi je tokom istorijskog susreta sa svojim pakistanskim kolegom, Navazom Šarifom u Nju Delhiju apelovao na njega da spreči napade militanata na Indiju sa teritorije Pakistana.

Indijski ministar spoljnih poslova, Sudžata Sing je rekao da je premijer Modi “naglasio zabrinutost Indije zbog terorizma” i pozvao Pakistan "da ispuni svoje obaveze i spreči da pakistanske i teritorije koje Pakistan kontroliše koriste teroristi za terorističke napade na Indiju".

Tokom obraćanja novinarima posle sastanka, premijer Šarif je rekao da su se dvojica lidera složili “da bi sastanak u Nju Delhiju trebalo iskoristiti kao istorijsku šansu za obe zemlje". On je rekao da obojica lidera, koji su na početku svojih mandata, imaju priliku da ispune očekivanja svog naroda i okrenu novu stranicu u odnosima dve zemlje.

Pakistanski premijer je takođe napomenuo da je indijskom kolegi rekao da će morati da ulože napore da sukobe preobrate u saradnju zato što su uzajamne optužbe kontra produktvne.

Premijer Modi je pozvao Šarifa da prisustvuje njegovoj inauguraciji. To je bio prvi susret predstavnika Indije i Pakistana na viskom nivou na tlu Indije od terorističkih napada u Mumbaju 2008.

Dva ministra su razgovarala i o normalizaciji trgovinskih odnosa.
XS
SM
MD
LG