Linkovi

Indija i Pakistan pozivaju na saradnju


Ministar inostranih poslova Indije S.M. Krišna i njegova pakistanska koleginica Hina Rabani Kar nakon razgovora u Nju Delhiju, Indija, 27.juli, 2011.
Ministar inostranih poslova Indije S.M. Krišna i njegova pakistanska koleginica Hina Rabani Kar nakon razgovora u Nju Delhiju, Indija, 27.juli, 2011.

Ministri inostranih poslova Indije i Pakistana pozdravili su 'novu eru saradnje' nakon svog prvog sastanka od obnavljanja mirovnih razgovora, ranije ove godine.

Mada današnji razgovori u Nju Delhiju nisu doveli do većeg pomaka, indijski ministar inostranih poslova S.M. Krišna istakao je da su odnosi dve zemlje na pravom putu. Rekavši da je na obe strane došlo do "promene načina razmišljanja" novoimenovana pakistanska ministarka inostranih poslova, Hina Rabani Kar, ukazala je da dve zemlje mogu da postignu zajednički cilj.

Tokom tog sastanka dvoje funkcionera podvuklo je svoju predanost saradnji u borbi protiv terorizma i proširenju trgovine. Oni su se takodje dogovorili o nekoliko mera za poboljšanje životnih uslova za gradjane Kašmira, poput povećanja broja dana za prekograničnu trgovinu od dva na četiri i proširenje putnih olakšica za turiste i verske hodočasnike.

Indija i Pakistan su vodili dva rata za kontrolu nad Kašmirom. Uoči današnjih razgovora pakistanska ministarka inostranih poslova sastala se sa separatističkim liderima spornog regiona.

Takođe uoči sastanka, indijski premijer je rekao novinarima da je saradnja sa Pakistanom u interesu mira, ne samo dve zemlje, 'već i čitavog regiona, pa i šire.'

Mirovni razgovori izmedju dva azijska suseda obnovljeni su u februaru, gotovo dve godine pošto je u finansijskom centru Indije, Mumbaju u jednom napadu pakistanskih militanata ubijeno 166 ljudi.

XS
SM
MD
LG