Linkovi

Indija: Pogubljen terorista iz Mumbaija


Jedan od optuženih naoružanih napadača na železničkoj stanici u Mumbaiju, 26. novembar, 2008.

Mohamed Adžmal Kasab obešen je danas u zatvoru u mestu Pune, zbog zločina počinjenih u Mumbaju 2008.

U Indiji je pogubljen jedini preživeli napadač iz grupe ekstremista koji su u terorističkim napadima u Mumbaju 2008. usmrtili 166 osoba.

Mohamed Adžmal Kasab obešen je danas u zatvoru u mestu Pune, u blizini Mumbaja. Kasab i još devetorica mladih, dobro naoružanih Pakistanaca napali su luksuzne hotele, jevrejski centar i prometnu železničku stanicu u finansijskom centru Indije. Kasab koji je imao državljanstvo Pakistana, osuđen je 2010. prema optužnicama koje ga terete za ubistvo, terorizam i rat protiv Indije. On je na sudu rekao da se ne oseća krivim, ali je kasnije priznao da je bio umešan u trodnevnu opsadu. Indijski Vrhovni sud odbacio je njegovu žalbu na presudu.

Ministar unutrašnjih poslova države Maharastra, u kojoj se nalazi Mumbai, rekao je danas da je ovo pogubljenje odavanje pošte onima koji su izgubili život u napadu.

Indija za pomenutu opsadu krivi ekstremističku grupu sa sedištem u Pakistanu, Laškar-i-Taiba. Tvrdi se da su napadi izvedeni uz podršku iz Pakistana – što zvanični Islamabad poriče.
XS
SM
MD
LG