Linkovi

Indija testirala raketu dugog dometa


Na fotografiji indijskog ministarstva odbrane, vidi se raketa Agni-V kako poleće sa ostrva Viler na istočnoj obali Indije.
Na fotografiji indijskog ministarstva odbrane, vidi se raketa Agni-V kako poleće sa ostrva Viler na istočnoj obali Indije.

Indija je saopštila da je uspešno testirala novi projektil, sposoban da ponese nuklearnu bojevu glavu, čiji je domet čak do Pekinga - proglasivši sebe velikom „raketnom silom“.

Indijski mediji emitovali su snimke projektila dugog dometa Agni-V u letu, posle probnog lansiranja u istočnoj državi Orisa. Premijer Manmohan Sing čestitao je indijskim naučnicima na doprinosu - kako se izrazio - „samostalnosti zemlje u oblasti odbrane“.

Šef indijske Organizacije za odbrambeno istraživanje i razvoj Vidžaj Sarasvat rekao je indijskim medijima da ta zemlja sada ima raketnu sposobnost poput elitnih vojnih sila sveta. Agni-V ima domet od 5.000 kilometara i opisuje se kao „kvantni skok“ u indijskoj strateškoj sposobnosti, jer ima mogućnost da prenese nuklearne bojeve glave čak do glavnog grada Kine, kao i Šangaja.

Upitan da prokomentariše probu na konferenciji za novinare u Pekingu, predstavnik Kineskog ministarstva inostranih poslova Liu Veimin rekao je da Kina i Indija nisu takmičari, već partneri. On je ukazao da bi dve strane trebalo da rade na produbljenju strateške saradnje, promovisanju zajedničkog razvoja i održavanju mira i stabilnosti u regionu.

Dnevnik kineske komunističke partije "Global Times" odgovorio je na indijsku raketnu probu upozorenjem, navodeći da „Indija ne bi imala šanse u sveobuhvatnoj trci u naoružanju sa Kinom“, u doglednoj budućnosti. Indijski dugogodišnji rival, Pakistan nije zvanično reagovao na lansiranje rakete. Međutim, predstavnik Ministarstva inostranih poslova Ahmed Kan rekao da je Pakistan informisan o toj probi pre lansiranja, što je u skladu sa važećim bilateralnim sporazumom.

Pre lansiranja rakete, indijski zvaničnici upozorili da taj projektil ne bi trebalo da se posmatra kao pretnja. Ravi Gupta, predstavnik indijske Organizacije za odbrambeno istraživanje i razvoj, rekao je da Indija vodi politiku "da neće prva upotrebiti raketu" i da indijski raketni sistem nije "usmeren protiv neke određene zemlje“. Sjedinjene Države apelovale su na sve nuklearne sile da budu uzdržane kada se radi o nuklearnim sposobnostima.

XS
SM
MD
LG