Linkovi

Incident tokom prve posete premijera Kosova Briselu


Premijer Kosova Ramuš Haradinaj (sredina) sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini i Johanesom Hanom, evropskim komesarom za proširenje, Brisel 17. novembar 2017.
Premijer Kosova Ramuš Haradinaj (sredina) sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini i Johanesom Hanom, evropskim komesarom za proširenje, Brisel 17. novembar 2017.

Prva posjeta kosovskog premijera Ramuša Haradinaja Briselu i učešće na Savjetu za stabilizaciiju i pridruživanje izmedju EU i Kosova i prvi gotovo incident. Visoka predstavnica EU, Federika Mogerini, koja je sa evropske strane vodila sastanak, uvrijedjena je napustila sastanak prije kraja, otkazujući i planiranu pres konferenciju sa kosovskim premijerom.

Teško da novi kosovski premijer svoju prvu posjetu Briselu na ovoj funkciji može zabilježiti kao diplomatski uspjeh. Izvori sa sastanka Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje izmedju EU i Kosova ukazuju na atmosferu koja je bila loša, a kuliminirala je kada, uvrijedjena insistiranjem Haradinaja na snažnijoj ulozi Amerike u dijalogu, Mogerini napustila sastanak i do njegovog kraja se više nije vratila. Planirana, i nakon ovakvih skupova uobičajena, pres
konferencija je otkazana, uz zvanično objašnjenje da je to "pitanje agende".

Nakon sastanka iz kabineta kosovskog premijera saopštavaju - evropskoj strani je poručeno: dijalogu sa Beogradom treba novi format i dinamika, uz očekivano medjusobno priznavanje na njegovom kraju, kosovska vlada ubrzano ispunjava agendu evropskih reformi, da na pitanju granice sa CG, što je uslov za bezvizni režim, radi nova komisija, te da se premijer nada da će Kosovo do kraja naredne godine dobiti status kandidata.

Evropljani su uzvratili saopštenjem: važno je kontinuirano angažovanje u dijalogu, bez odlaganja primjeniti sve do sada dogovoreno.

Bez obzira na današnji incident, iz krugova bliskih kabinetu Visoke predstavnice ukazuju da evropski optimizam, kada je riječ o dijalogu, ima svoje konkretno uporište, na koje je još juče ukazala Visoka predstavnica.

"Rad je u toku na nivou predsjednika. Posebno fokusiran i intenzivan rad sa nama i našim timovima. Kako je riječ o poslu koji je u toku, ne želim da javno saopštim sve njegove detalje, a jedan od elemenata koji se ne smiju zaboraviti je i primjena već dogovorenog, pomenuću samo sporazume koji su do sada primjenjeni: o pravosudju, telekomunikacijama, policiji, civilnoj zaštiti, slobodi kretanja, radimo na punom otvaranju mosta u Mitrovici koji sam nedavno i sama posjetila, zatim sporazum o carinskim pečatima, prikupljanju carine, sve te stvari mogu da zvuče male, ali za svaki od tih malih koraka mi smo proveli sate i sate, dane i noći rada, uključujući ponekad i najviši politički nivo", istakla je Mogerini.

Današnji skup je bio drugi po redu sastanak Savjeta, nakon što je aprila prošle godine stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju izmedju EU i Kosova.

XS
SM
MD
LG