Linkovi

Preminuo novinar Dušan Mašić


Poznati novinar Dušan Mašić preminuo je u ponedeljak ujutro u Beogradu, potvrđeno je za Nova.rs i dnevni list Danas.

Dušan Mašić bio je novinar BBC-a. Počeo je da se bavi novinarstvom 1989. godine, u tadašnjem Omladinskom radiju B92.

Od novinara-saradnika, preko skupštinskog izveštača i ratnog reportera, polovinom devedesetih postao je jedan od prepoznatljivih glasova B92 i urednik informativnog programa Radija B92.

Dugi niz godina izveštavao je za Glas Amerike, a honorarno je pisao i za NIN. Bio je prvi direktor ANEM-a.

Od 2000. godine je konsultant za elektronske medije i jedan od najvećih poznavalaca radijskih prilika na Balkanu, preneo je FoNet.

"Nikada u Srbiji nije bilo lako raditi za strani medij. Najveći broj novinara koji danas rade u BBC News na srpskom ne pamti čime smo se urednica servisa Aleksandra Nikšić i ja nosili tokom devedesetih. Za njih su to priče iz davne prošlosti i možda je najbolje da tako i ostane. Kako im je rečeno tokom obuke: „Vi ste BBC novinari koji igrom slučaja govore srpski i to je to.“ Pravila koja važe za svakog BBC novinara važe i za njih. Urednički standardi ove najveće medijske kuće na svetu jesu jedino o čemu moraju stalno da vode računa, bez obzira da li se nalaze u Beogradu, Londonu, Kabulu ili bilo kom delu sveta“, izjavio je Mašić u jednom intervjuu, podseća Danas.

Prošle jeseni, tabloidi u Srbiji preneli su bili informaciju da je preminuo "advokat i novinar Dušan Mašić" pogrešno izveštavajući o smrti advokata istog imena i prezimena, uz fotografiju novinara Mašića.

"Nisam", reagovao je deleći tu vest novinar Mašić, što je bilo pokrenulo širu medijsku raspravu o pouzdanosti prenetih informacija u Srbiji.

XS
SM
MD
LG