Linkovi

Merin centar - podrška imigrantima u SAD


Dok se vodi žestoka politička debata o američkoj imigracionoj politici, imigranti koji već žive u Sjedinjenim Državama suočavaju se sa brojnim izazovima u prilagođavanju novoj kulturi. U prevazlaženju tih problema, često je najefikasnija pomoć koju im pružaju drugi imigranti.

Imigrantkinja iz Nigerije Marjam Ojetundži je samohrana majka blizanaca. Jednogodišnji Izabel i Ajzek su očigledno u centru pažnje u domu ispunjenom ljubavlju.

"Toliko mi je drago što sam ih dobila…zdravi su i snažni. Znače mi sve”.

Međutim, Marjam nije uvijek bila toliko opuštena u pogledu majčinstva. Zbog neočekivane trudnoće, partnera koji nije bio previše oduševljen time, te veoma tradicionalne afričke porodice, bila joj je potrebna podrška.

"Mi nosimo tradicionalnu odjeću. U našoj kulturi, živimo sa roditeljima dok se ne vjenčamo. Moja trudnoća, van braka, zbog toga nije bila dobro primljena. Bio mi je potreban neko, zato što nisam znala kako da pomognem sebi”.

Tu pomoć, Marjam je pronašla u Merinom centru (Mary’s Center), neprofitnoj zdravstvenoj organizaciji koja služi ljudima u širem području Vašingtona, koji potiču iz više od 100 zemalja. Osoblje, od kojih su više od 60 odsto imigranti, odražava sastav klijenata kojima pomažu. Džanani Ramačandran odrasla je u Indiji što joj je, kako navodi, olakšava da pomogne drugima da se snađu u sistemu koji im nije uvijek naklonjen.

"U zapadnom zdravstvenom sistemu postoje predrasude, nepoštovanje prema različitim kulturološkim pristupima. Kao što sam pomenula, ja sam iz Indije i vidim kako Indijci, ili afrički i latinski imigranti mogu da se suoče sa određenim neuvažavanjem drugih kultura”.

Merin centar počeo je da radi 1988. godine kao prenatalna klinika za latino-amerikanke koji nisu imale kome drugo da se obrate. Danas, sa operativnim budžetom od više od 40 miliona dolara, pomaže desetinama hiljada ljudi na sedam lokacija. Osnivač, Marija Gomes, došla je u Ameriku kao dijete, bježeći od nasilja u Kolumbiji. Na ceremoniji u Bijeloj kući, objasnila je zašto je otvorila taj centar.

"Dobila sam toliko mnogo od Amerikanaca, od ove zemlje. Bila mi je dužnost i toliko lako da uložim nazad u zajednicu”.

Predsjednik Barak Obama je 2013. godine Mariji uručio Predsjedničku građansku medalju. Rezultati njenog rada vidljivi su svakog dana. Kada je Džanani nedavno posjetila Marjam, mogla je da vidi koliko joj je pomogla. Posle više od godine pružanja podrše ovoj mladoj majci, nagrada koju je dobila je lične prirode.

"Ona mi je kao sestra”.

XS
SM
MD
LG