Linkovi

Bivši imigracioni agent krivi politiku za krizu


Privremeno sklonište za imigrante katoličke crkve "Sveto Srce" u Mekalenu u Teksasu, 27. juna 2014.
Privremeno sklonište za imigrante katoličke crkve "Sveto Srce" u Mekalenu u Teksasu, 27. juna 2014.

Bivši specijalni agent imigracione službe, Ipolito Akosta, smatra da postojeći zakon ohrabruje priliv ilegalnih imigranata iz Centralne Amerike.

Prema obaveštajnim podacima američke vlade, trenutni priliv imigranata, a posebno dece, iz Centralne Amerike preko američke granice sa Meksikom u Teksasu, prvenstveno je podstaknut glasinama da će imigrantima, koji zatraže izbeglički status biti data boravišna viza na granici. Iako to nije tehnički tačno, jedan legendarni bivši agent američke imigracione službe ističe da politika, koja se sprovodi na granici, doprinosi utisku da to jeste slučaj.

Obamina administracija smatra da će ove godine čak 90.000 dece pokušati da uđe u Sjedinjene Države iz Meksika. Možda niko ne razume razlog za porast tog broja bolje od ovog čoveka – bivšeg specijalnog agenta imigracione službe, Ipolita Akoste.

Prema njegovim rečima, moguće je da postojeći zakon ohrabruje nove ilegalne imigrante:

"Kada pojedinci ilegalno uđu u zemlju i dobiju nalog da se, u nekom kasnijem trenutku, pojave pred imigracionim sudom, oni se verovatno neće pojaviti”.

Akosta kaže da je potrebno više federalnih agenata za hapšenje ljudi koji se ne pojave pred sudom.

On dodaje da je jedan od načina da se zaustavi priliv dece iz Centralne Amerike da se vlasti usmere na članove porodica koji plaćaju krijumčare.

"Ako je taj član porodice u zemlji nelegalno, moramo da ih ponovo spojimo sa decom koja su neleglano ušla u zemlju, ali zatim zajedno moraju da uđu u proces za deportaciju i na kraju, napuste zemlju”.

Akosta ima jedinstven uvid u situaciju,, jer je mnogo puta i sam nelegalno prešao granicu.

"Bio sam prvi agent u istoriji naše agencije koji je otišao u Meksiko i zapravo bio prokrijumčaren iz Meksika sve do gradova u unutrašnjosti Sjedinjenih Država”.

U svojoj knjizi “Lovac na senke”, Akosta opisuje neke od svojih tajnih zadataka kada se predstavljao kao imigrant, a kasnije svedočio protiv krijumčara i onih koji su silovali ili zlostavljali decu - imigrante.

Akosta, koji je odrastao u meksičko-američkoj zajednici blizu granice sa Teksasom govoreći španski i engleski, veruje da imigranti treba da poštuju zakon Sjedinjenih Država.

"Svakako mogu da razumem zašto neko želi da bolje živi, ali očekujem od njih da pokušavaju to da ostvare na ispravan način”.

Akosta takođe osuđuje nedoslednosti u sprovođenju imigracionog zakona, primećujući da stanovnici Centralne Amerike ulaze u Ameriku tvrdeći da se plaše nasilja u svojoj zemlji, dok su Haićani, koji su se pozivali na isti razlog 1990-ih, vraćani kući.

“Imamo dva različita standarda. Moje pitanje glasi – zašto?”

Akosta kaže da političari koriste imigraciono pitanje da bi postigli političke poene, umesto da se koncentrišu na praktična rešenja.

"Mislim da treba da stave sve te stvari u stranu i rade šta je najbolje za zemlju, a ne za Republikansku ili Demokratsku stranku”.

Akosta ističe da bi Kongres trebalo da usvoji zakon o imigracionoj reformi, koji bi siromašnim stanovnicima Centralne Amerike i Meksika dao mogućnost da rade u Sjedinjenim Državama sa privremenim vizama, ali i kažnjavao one koji krše zakon, uključujući poslodavce, koji zapošljavaju doseljenike bez legalnih dokumenata.

XS
SM
MD
LG