Linkovi

Imigracija otvoreno pitanje i pred izbore za Kongres


Zgrada Kongresa
Zgrada Kongresa

Senatori I dalje imaju različita viđenja o tome šta bi mogao da bude rezultat rasprave u Kongresu o imigraciji. Lider republikanaca Mič Mekonel rekao je da bi Senat trebalo da razmotri položaj imigranata koji su u SAD dovedeni kao deca, kao i budžet do 8.februara. Ta uveravanja su bila i razlog zbog kojeg je 30 demokrata glasalo za ponovno pokretanje rada vlade. Ipak, pitanje statusa imigranata ujedno moglo bi da bude i jedno od glavnih na predstojećim izborima za Kongres.

Senat ponovo zaseda. Republikanci, uključujući I njihovog lidera u Senatu Miča Mekonela, veruju da imaju prednost u pregovorima kada je reč o takozvanim “sanjarima”.

“Ova žalosna epizoda nas je sve podsetila da rizikovanje do krajnjih granica I talačke situacije ne funkcionišu”

Predsednik Tramp proglasio je pobedu na Tviteru I rekao da je spreman da pregovara.

“Imaće veliku ulogu u ovom procesu, ali na Kongresu je da predlog prođe oba doma I onda dođe do predsednika”, rekla je Sara Hakabi Sanders, portparolka Bele kuće.

Tramp je ovim ojačao svoju poziciju, kaže analitičar Zik Miler.

“Predsednik je ovim ohrabren I oseća to kao svoju pobedu. Uprkos tome što se pokazalo da Vašington ne funkcioniše, on je izašao kao pobednik”.

Demokrate, na čelu sa Čakom Šumerom, su obećale žestoku borbu za “sanjare”.

“Republikanska većina sada ima 16 dana da radi sa nama i sačini predlog koji može da dobije 60 glasova i spreči deportaciju imigranata. Sat otkucava, 16 dana nije mnogo i vreme je da počnemo da radimo na tome.”

Šumer je povukao raniju ponudu da demokrate podrže finansiranje zida na granici sa Meksikom, što je ključno Trampovo obećanje iz kampanje. Istraživanja javnog mnjenja pokazuju veću podršku “sanjarima”, a njihova sudbina može biti glavno pitanje na izborima za Kongres na koje su demokrate fokusirane, kaže Džon Fortije.

“Demokrate su ujedinjene u jednoj stvari – da ne vole Trampa i da će se kandidovati protiv njega i republikanaca, I to je motiv koji ih ujedinjuje”.

I Trampove pristalice bi mogle biti dodatno motivisane, kaže analitičarka Džoj Rid.

“Imigracija je bila pitanje broj jedan među Trampovim pristalicama, i više nego bilo šta drugo se pominjalo da negativno utiče na zemlju.”

Ponovni početak rada vlade znači kraj krize za sad. Ali kriza je i dalje moguća ako se Kongres i predsednik ne dogovore kako će rešiti pitanje “sanjara”.

XS
SM
MD
LG