Linkovi

MMF: Sve snažniji oporavak svetske ekonomije


Ekonomski savetnik MMF-a, Olivije Blanšar
Ekonomski savetnik MMF-a, Olivije Blanšar

Svetska finansijska organizacija, MMF prognozira da će svetska ekonomija ove godine napredovati za 3,6 odsto u odnosu na 3 odsto protekle godine.

Međunarodni monetarni fond (MMF) saopštio je da je oporavak globalne ekonomije sve snažniji.

Ekonomski savetnik MMF-a Olivije Blašar izjavio je da finansijska organizacija sa sedištem u Vašingtonu prognozira da će svetska ekonomija napredovati za 3,6 odsto ove godine, što je više nego prošlogodišnja tri procenta.

Prema prognozama MMF-a, rast će se nastaviti i u 2015, kada bi na globalnom nivou ekonomija trebalo da se poveća za 3,9 odsto.

Blanšar je istakao da je oporavak iz najdublje recesije 2008. "ne samo snažniji, nego i širi", naglašavajući da se mere štednje pojedinih vlada, uvedene radi smanjenja nacionalnog duga, ublažavaju i da su investitori "manje zabrinuti" povodom mogućnosti da neka vlada ne bude u mogućnosti da ispunjava svoje finansijske obaveze.

Kao mogući razlog za zabrinutost, Blanšar je naveo "vrlo nizak rast naprednih ekonomija”, i slabljenje rasta među ekonomijama u usponu. Takođe je dodao da rastuća nejednakost u primanjima između bogatih i siromašnih postaje sve veći problem.

Blanšar je ocenio da je oporavak širom sveta vrlo neujednačen i da se najbolje oporavljaju SAD, kojima MMF progonozira rast od 2,8 odsto u 2014.
XS
SM
MD
LG