Linkovi

MMF odlaže reviziju zbog izbora u Srbiji


Uz poruku da zbog predstojećih izbora MMF-a ovoga puta neće završiti reviziju stend baj aranžmana iz predostrožnosti sa Srbijom, šef Misije Džejms Ruf je najavio da će se MMF vratiti kada se formira nova Vlada.

Na današnjoj konferenciji za novinare, Ruf je rekao da je projekcija privrednog rasta koju MMF daje Srbiji za 2016-tu godinu 1,75 odsto. On je ukazao da se kasni u racionalizaciji javne uprave i reformi državnih i javnih preduzeća, i kao primer naveo Elektroprivredu Srbije, gde bi do kraja godine broj zaposlenih trebalo da se smanji za hiljadu:

"Srbija se vratila u zonu pozitivnog rasta BDP-a. To je potpomognuto značajnim rastom stranih investicija. Inflacija je ostala na niskom i stabilnom nivou, što predstavlja najdelotvorniji način da se zaštiti realna vrednost plata i penzija."

Ministar finansija Dušan Vujović je izrazio uverenje da će Srbija uspešno nastaviti reforme uprkos izborima, a kao prioritete je naveo racionalizaciju javne uprave i završetak privatizacije. Po njegovim rečima, troškovi za vanredne parlamentarne izbore se nisu mogli predvideti u budžetu za 2016. godinu i zato biti potreban rebalans budžeta:

"Možemo da konstatujemo da imamo punu profesionalnu i institucionalnu podršku Misije MMF-a. I da imamo podršku da nastavimo započete strukturne reforme, kao i da imamo potvrdu da smo na dobrom putu u fiskalnim i ukupnim makroekonomskim rezultatima, uključujući visoki stepen makromonetarne stabilnosti, oživljavanje ekonomskog rasta i poboljšanje svih elemenata fiskalnih performansi."

A ekonomski analitičar Milan Ćulibrk ističe da je teško govoriti o Srbiji kao lideru regiona, s obzirom da je prošle godine imala najniži rast BDP-a, a da se i ove godine očekuje takođe skroman rast. U izjavi za Glas Amerike Ćulibrk ističe šta će biti najveći izazovi za Vladu do juna, kada se očekuje ocena MMF-a:

"Čini mi se da je ostalo nekoliko ključnih pitanja – to je pre svega pitanje šta uraditi sa ovih preostalih 10 najvećih propalih društvenih preduzeća, kojima za rok za rešavanje praktično ističe 31. maja ove godine i koji su trebali davno da budu rešeni. I drugi ključni problem je što ništa nije urađeno na reformi javnih preduzeća. Mi smo o tome samo pričali, a prema nekim podacima koje je sam ministar Sertić pominjao, ona su prošlu godinu završila sa gubitkom od 35 milijardi dinara. Od prilike toliko je ušteđeno na platama i penzijama. Dakle, džabe vi štedite na platama i penzijama, ako vam javna preduzeća naprave minus, koji će morati neko da pokrije. A nema ko drugi nego građani Srbije."

Kao najproblematičnija društvena preduzeća Ćulibrk ukazuje na RTB Bor, čije se obaveze procenjuju na milijardu i 300 miliona evra, što je, po njegovim rečima četiti odsto BDP-a Srbije. Takođe, tu je rudnik Resavica sa više od 4.000 zaposlenih, a Vlada, podseća Ćulibrk, ima rok do 31. maja da nađe rešenje za ova i preostala društvena preduzeća.

XS
SM
MD
LG