Linkovi

MMF zamrznuo aranžman sa Srbijom


Razgovori predstavnika Srbije s Misijom Medjunarodnog monetranog fonda održani su ove nedelje u Narodnoj banci Srbije.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda doći će ponovo u Srbiju tek polovinom godine nakon što je danas zamrzla aranžman iz predostrožnosti sa Srbijom vredan 1,1 milijardu evra. Pregovori su prekinuti zbog neslaganja oko visina garancija javnim preduzećima.

Međunarodni monetarni fond je zamrznuo danas kreditni aranžman sa Srbijom, a kako su najavili predstavnici ove međunarodne finansijske institucije prva revizija kreditnog aranžmna iz predostrožnost, vrednog 1,1 milijardu evra, biće realizovana nakon usvajanja rebalansa budžeta Srbije za 2012. godinu.

Tokom sedmodnevnih razgovora sa predstavnicima tehničke misije MMF razmatrane su mere fiskalne politike, budžet i makroekonomski okviru za ovu godinu, strukturne reforme, a pre svega budžetske garancije za pozajmice javnih preduzeća, koje prema oceni te institucije premašuju dogovoreni okvir.

Misija, predvođena novom šeficom Zuzanom Murgasovom, insistirala je na tome da se formalizuje obećanje premijera Mirka Cvetkovića da državne garancije javnim preduzećima neće biti veće od 30 milijardi dinara.

U Vladinom saopštenju izdatom posle završnog sastanka ističe se da status aranžmana koji Srbija ima sa MMF ostaje nepromenjen, kao i da će da će Vlada nastaviti da sprovodi sve dosadašnje dogovore, uključujući nivo deficita od 4,25 odsto bruto domaćeg proizvoda i visinu javnog duga.

Prema proceni MMF-a, postoji opasnost da privredni rast u Srbiji u 2012. bude manji od ranije procenjenih 1,5 odsto, što bi moglo prouzrokovati manje budžetske prihode i veći deficit.

Posle neupešnih pregovora sa MMF-om lider LDP-a Čedomir Jovanović je izjavio da je važno nastaviti aranžman sa MMF-om jer to, po njegovoj oceni, štiti građane od daljeg pada životnog standarda:

"Smatramo da je jako važno obnoviti aranžamn sa MMF-om i da u ovom trenutku stranke prvo treba da zahtevaju od Vlade da se vrati u okvire sporazuma koji je sama napravila sa MMF-om i da istovremeno iskažu spremnost da će nastaviti nakon izbora da slede taj ekonomski kurs jer je on jedini kurs koji ovom trenutku društvu garantuje ekonomsku stabilnost", istakao je Jovanović.

U prvim analizama posledica zamrzavanja pregovora sa MMF-om ukazuje se da bi to moglo da donese dalji pad dinara, koji je juče dostigao najnižu vrednost od kada je evro uveden 2002-ge godine.

Predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović je izjavio da će zamrzavanje aranžmana sa MMF-om smanjiti kredibilnost ekonomske politike Vlade. Po njegovoj oceni presudno je da se održe fiskalni ciljevi, kao i da se dogovoreni budžetski deficit ne otrgne kontroli pre izbora, jer će će biti znak da Vlada popušta i da može doći do makroekonomske nestabilnost.

A Unija poslodavaca Srbije smatra da će zamrzavanje aranžmana sa MMF-om pogoršati situaciju u kojoj se nalazi privreda i država i stvoriti i dodatnu nestabilnost u privlačenju stranih investitora. Bilo bolje da je aranžman portpisan, pre svega zbog stranih investitora, jer bi veći priliv ulaganja značio i lakše pokrivanje nedostataka novca u budzzetu, ocenjuju u Uniji poslodavaca.

XS
SM
MD
LG