Linkovi

Počeli razgovori sa MMF-om


U Narodnoj banci Srbije počeli su razgovori Misije MMF-a i delegacije Srbije
U Narodnoj banci Srbije počeli su razgovori Misije MMF-a i delegacije Srbije

Predvođena Zuzanom Murgasovom, misija MMF-a započela je danas prvu fazu razgovora o novom aranžmanu sa Srbijom

Prva faza razgovora misije MMF-a sa predstavnicima srpskih vlasti počela je danas i trajaće do 20-tog novembra, a nastavak dijaloga sa ovom međunarodnom finansijskom institucijom najavljen je za iduću godinu. Sa druge strane, Fiskalni savet Srbije ne veruje da će se planirani deficit u 2013-toj od 3,6 odsto BDP-a održati.

Predvođena Zuzanom Murgasovom, misija MMF-a započela je danas prvu fazu razgovora o novom aranžmanu sa Srbijom, a na dnevnom redu biće, pre svega, nacrt budžeta za 2013. godinu, program fiskalne konsolidacije i srednjoročni makroekonomski okvir.

Kako je objasnio državni sekretar u Ministarstvu finansija Vlajko Senić, današnji razgovor je bio veoma otvoren i protekao je u dobroj atmosferi, a predstavnici MMF-a su, po njegovim rečima, podržali napore za fiskalnu konsolidaciju koju Vlada namerava da sprovede tokom 2013. godine.

Po oceni Fiskalnog saveta novi dogovor sa MMF-om bi bio veoma koristan za Srbiju, a kako je ocenio predsednik Saveta Pavle Petrović MMF će verovatno tražiti dodatne garancije da će mere za smanjenje deficita biti ostvarene.

Istovremeno, Fiskalni savet pozdravlja cilj vlade sa državni deficit smanji sa sadašnjih 6,7 na 3,6 odsto, ali kako kaže Petrović, postoji velika sumnja da će se to i ostvariti:

“Naša ocena je da će se deficit sigurno značajno smanjiti, ali da će teško biti dostignut cilj od 3,6 odsto BDP-a. Mi sada već vidimo neke rashode koji će premašiti budžetirane za nekih 25 milijardi dinara, što bi onda deficit diglo na 4,3 odsto BDP-a.”

Po rečima predsednika Fiskalnog saveta postoji bojazan da bi deficit mogao da naraste i do pet odsto zbog kašnjenja u javnom sektoru, a budžetom za narednu godinu nisu predviđena ni izdvajanja za Železaru Smederevo. Petrović je ocenio da će javni dug na kraju godine premašiti 60 odsto BDP-a, a inflacija će biti oko 13 odsto.

Predstavnici Fiskalnog saveta upozoravaju na trend brzog rasta zarada u javnom sektoru, a takođe procenjuju da u Srbiji ima 20 do 30 hiljada zaposlenih viška u zdravstvu, obrazovanju, lokalnim samoupravama.
XS
SM
MD
LG