Linkovi

Misija MMF u Beogradu


Konferencija za novinare zvaničnika vlade Srbije i MMF-a (arhivski snimak)
Konferencija za novinare zvaničnika vlade Srbije i MMF-a (arhivski snimak)

Hoće li plate i penzije ostati zamrznute do aprila iduće godine ili će povećanja biti i ranije - to je kako se čini jedna od osnovnih tema predstojećih pregovora između Misije Međunarodnog fonda i predstavnika srpskih vlasti.

Albert Jeger i njegov tim doputovali su danas u Beograd, gde će ostati do poslednjeg dana avgusta. Pregovori Misije MMF-a sa srpskom vladom zvanično počinju 23. avgusta, a vreme do tada predstavnici MMF-a iskoristiće da obavi pripremne, to jest tehničke razgovore. Beograd očekuje da će se i predstojeći pregovori manje-više uspeš-no završiti, ovog puta na stolu je nekoliko tema, a pre svih donošenje Zakona o fiskalnoj odgovornosti:

"To je u stvari pokušaj da se zakonom reguliše buduće trošenje države, odnosno da se do 2015 reguliše budući nivo javnog duga, što je po mom mišljenju najvažniji deo tog dokumenta. Dakle, limitiranje rasta javnog duga", kaže Goran Nikolić, ekonomista u Centru za novu politiku.

Ipak, pitanje koje najviše zanima ovdašnju javnost je mogućnost povećanja plata i penzija, možda još u ovoj godini. I dok sam premijer poručuje da je realno da se povećanje plata odobri tek u 2011-toj, ministar ekonomije Mlađan Dinkić ukazuje na višak od 20 milijardi dinara koji se pojavio u državnoj kasi:

Pregovori zvaničnika MMF i vlade Srbije (arhivski snimak)
Pregovori zvaničnika MMF i vlade Srbije (arhivski snimak)

"Ja lično mislim da je najvažnije upotrebiti taj, uslovno rečeno višak novca za dodatne podsticaje privredi i građanima. Penzionerima možemo da isplatimo više novca nego što je prethodno bilo zamišljeno."

"Istina je da su budžetski prihodi nešto bolji nego što je očekivano. Ja imam podatke do polovine avgusta i oni su veći za osam odsto nego što su bili u istom periodu prošle godine. To bi značilo da ako se nastavi ovaj trend u poslednja četiri meseca da ćemo imati nešto veće budžetske prihode", ističe Nikolić.

Za razliku od ministra koji predlaže podizanje nivoa tražnje, pred-stavnici MMF-a su spremniji da se taj novac iskoristi za smanjenje deficita u budžetu, a da se tek povećanjem bruto-domaćeg proizvoda u 2011-toj traži prostor za odmrzavanje plata i penzija:

"Po MMF-u plate u javnom sektoru i penzije bi trebalo da porastu u aprilu 2010. Potpredsednik Vlade zahteva da to bude što pre, u jesen, a ja mislim da je kompromis vrlo realan da to bude od januara. Da se na taj način budžetira, tj da se predvidi rast plata već od početka godine", kaže Goran Nikolić.

Za sada je jedno sigurno – poručuju iz Vlade – pregovora o penzijama ovoga puta neće biti, s obzirom da će se koliko sutra, uz Zakon o fiskalnoj odgovornosti i Zakon o izmenama penzojskog sistema naći pred poslanicima srpkog parlamenta. Jedina nepoznanica u priči o penzijama je ostao jesenji bonus, to jest da li će jednokratnu pomoć dobiti samo najsiromašniji penzioneri ili svi sa primanjima manjim od 30.000 dinara.

XS
SM
MD
LG