Linkovi

Stros-Kan optužen za pokušaj silovanja


Izvršni direktor MMF-a Dominik Stros Kan
Izvršni direktor MMF-a Dominik Stros Kan

Izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda, Dominik Stros-Kan, treba da se pojavi pred sudijom u Njujorku, posle hapšenja na osnovu optužbe za seksualni napad. Njujorška policija je rano jutros saopštila da je Stros-Kan optužen za seksualni napad, pokušaj silovanja i nezakonito zadržavanje, posle optužbe sobarice u hotelu u kojem je odseo.

Pravni zastupnik Stros-Kana je izjavio da će njegov klijent izjaviti da nije kriv za dela za koja je optužen. Međunarodni monetarni fond je saopštio da u potpunosti nastavlja rad i da nema komentar o hapšenju.

Stros-Kan je smatran glavnim kandidatom Socijalističke partije protiv predsednika Nikole Sarkozija na izborima u Francuskoj 2012. Predsednica Socijalističke partije, Martin Obri, apelovala je da partija očuva jedinstvo i rekla da je vest „pogodila kao grom“. Policija je saopštila da je Stros-Kan odveden u pritvor juče popodne iz prve klase aviona koji je za nekoliko minuta trebalo da krene za Pariz.

Saopšteno je da je 32-ogodišnja sobarica u hotelu „Sofitel“ izjavila da je juče popodne ušla u Stros-Kanovu sobu da je spremi. Sobarica je policiji ispričala da je Stros-Kan izašao nag iz kupatila i pokušao da je prisili na seksualni odnos. Ona je rekla da je uspela da se oslobodi, pobegne iz sobe i ispriča šta se dogodilo osoblju, koje je pozvalo policiju. Kada su policajci stigli u hotel, Stros-Kan je – prema navodima policije – već otišao na aerodrom, ostavivši za sobom svoj mobilni telefon i druge lične predmete.

Portparol Njujorške policije Pol Braun je danas saopštio da je sobarica prebačena u lokalnu bolnicu zbog manjih povreda i potom otpuštena. Stros-Kan je oženjen poznatom novinarkom francuske televizije, ali je i ranije bio umešan u seksualne skandale. Godine 2008., morao je da se izvinjava zbog – kako je objasnio – „greške u prosuđivanju“, posle afere sa jednom od potčinjenih službenica.

XS
SM
MD
LG