Linkovi

"Imam osjećaj da je 1992. godina"


Bivši komandant Vojske Republike Srpske, Ratko Mladić, proglašen je danas u Haškom sudu krivim za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine počinjene u BiH i osudjen na kaznu doživotnog zatvora. Samo izricanje presude, koje je izazvalo pozornost široke javnosti, je praćeno ukazivanjem zdravstvene pomoći Mladiću, neočekivano dugom pauzom zbog toga i scenama u sudnici, tako da je Ratko Mladić udaljen iz sudnice i presuda je pročitana u njegovom odsustvu.

Sudija Alfons Ori presudom je zaključio višegodišnji proces sudjenja nekadašnjem vojnom zapovjedniku Vojske Republike Srpske po optužnici sadržanoj u 11 tačaka. Sudsko vijeće je Mladića proglasilo krivim i osudilo na doživotni zatvor po 10 od njih, oslobodjen je po tački koja se odnosila na genocid u šest bosansko hercegovačkih opština, dok ga je proglasilo krivim za genocid u Srebrenici, progone i zločin protiv čovječnosti, istrebljenje, ubistva, kršenje zakona i običaja ratovanja, deportacije i prisilno premještanje, terorisanje, protivravne napade na civile i uzimanje talaca.

"Mi možemo biti zadovoljni. I da vidim ko će se stisnuti da kaže nije bio genocid. Ko će negirati genocid? Trudimo se već godinama da uvedemo zakon kojim se kažnjavaju negatori genocida. I po pitanju genocida, ima da ga se prizna. Sad ćemo još više tražiti da se taj zakon donese jer imamo pravo na to", kaže Kada Hotić iz udruženja Majke enklava Srebrenice i Žepe.

Bivši logoraš iz Omarske kraj Prijedora. Hamdija Draganović, odbija poistovjećivanje cijelog naroda sa onima na optuženičkoj klupi.

"Ne znam ko ih poistovjećuje jer ko poistovjećuje ne misli dobro ni sebi, ni zemlji ni nikome. Ne treba poistovjećivati. Ne mogu reći da su svi Srbi. Ja kažem Ratko Mladić je ili Krkan ili svi oni stražari koje sam ja vidio, koji me tukao – on je za mene zločinac", ističe Draganović.

Može li se ova presuda iskoristiti da se bolje i ljudskije živi u Bosni i Hercegovini?

"Ja imam osećaj da živim u Srebrenici. Takvo je stanje sad tamo, da li pred ovu presudu, imam osjećaj da je 1992. godina. U mojoj ulici nema nikoga, ja sam sama. Do juče su bile kuće…kuća i žena, kuća I žena, nema muškaraca, ali sad nema ni tih žena, bolesne su, povukle su se negdje tamo gdje imaju decu u Federaciji ili negde vani, i vjerujte da ne smijem uveče da siđem u podrum da isključim grijanje. Nadam se da će sa ovom presudom da se malo povuku. Bili su digli krila, ali nadam se da će sa ovom presudom da se utišaju", priča Hajra Čatić.

Medjutim, ne dijele svi utisak da je pravda na neki način zadovoljena.

"Znači ja to ovako tumačim: da je čovek ubijao Srbe, bio bi slobodan. Svi koji su ubijali Srbe su slobodni. Znači bio je na pogrešnoj strani, šta da se radi", smatra Dušan Redžić iz Beograda.

Šta sada?

"Ništa, ovo će da bude zaboravljeno do naredne sedmice. Ovo je kraj predugog procesa, a dokumentacija o ovome će biti od koristi istoričarima i novinarima. Samo se prisjetite - sada su 24 godine od otvaranja Tribunala. Osamnaest godina od posljednjeg konflikta na Kosovu. Osamnaest godina nakon Drugog svjetskog rata, Nirnberški sudski proces je već bio duboka istorija, Njemačka i Japan su se odmakle od toga, da bi postale najsnažnije razvijene zemlje svijeta. Ovaj proces je sve usporio...nadam se da je ljudima donio dobro, ali
to ne znamo",
zaključuje bivši haški tužitelj u procesu protiv Slobodana Miloševića, Džefri Najs.

Sudjenje Ratku Mladiću počelo je 16. maja 2012. a okončano 15. decembra 2016. godine.

XS
SM
MD
LG