Linkovi

Gradić u Ilinoisu "odglumio" Supermenov Smolvil


Plejno, Ilinois

Premijera novog filma o Supermenu “Čovek od čelika” pomogla je jednom gradiću u Ilinoisu da profitira zahvaljujući vezi sa jednim od najpopularnijih strip junaka svih vremena.

Od 1938. godine, superheroj sa crvenim plaštom, otporan na većinu zemaljskih opasnosti, zaokuplja maštu ljubitelja stripa, televizije i filma širom sveta. Supermen je postao ikona američke kulture, a promovisanje tog lika kroz razne vrste proizvoda postalo je globalna industrija sa zaradom od više milijardi dolara. Premijera novog filma o Supermenu “Čovek od čelika” pomogla je jednom gradiću u Ilinoisu da profitira zahvaljujući svojoj vezi sa jednim od najpopularnijih strip junaka svih vremena.

Plejno, Ilinois, sa nešto manje od 11,000 stanovnika i glavnim ulicama oivičenim američkim zastavama koje lepršaju na vetru – je tipičan američki grad.

“Mi smo oličenje lepog gradića na srednjem zapadu”, kaže Bob Hauzler.

On je gradonačelnik Plejnoa, a bio je na čelu gradske vlade i 2011. kada je u grad stigla holivudska producentska kompanija.

*“Bilo je mnogo tajanstvenosti u pogledu teme filma, pa čak i toga ko je glavni junak.”

Medjutim, u ovako malom gradu, nije lako sačuvati tajnu. Čim su kamioni, rasveta i filmske kamere stigle na glavnu gradsku ulicu, munjevito se proširila vest da nije u pitanju bilo koji holivudski film, nego visokobudžetni “Čovek od čelika” – nova verzija priče o legendarnom, voljenom strip junaku - Supermenu.

“Bilo je veoma uzbudljivo što je naš grad izabran za snimanje velikog holivudskog filma. Supermen je bio jedna od mojih omiljenih TV serija dok sam bio dečak, gledao sam ga na crno-belom televizoru.”

Tokom nekoliko nedelja, u leto 2011. reditelj Zek Snajder je, zajedno sa stotinama članova glumačke i filmske ekipe, transformisao Plejno u Ilinoju – u Smolvil u Kanzasu, rodni grad Džonatana i Marte Kent, Supermenovih roditelja na Zemlji. Ta lokacija se pojavljuje u nekoliko ključnih sekvenci u novom filmu.

Stvarno nismo mogli da verujemo da bi ovde mogao da se snima tako veliki film kao što je Supermen”, priča nam predsednik gradskog "Superfestivala Smolvil" Džim Martens.

On kaže da je, i pre nego što je produkcija završena, film privukao obožavaoce iz raznih delova zemlje.

“Morali su da vide šta se dešava i da učestvuju u tome…”

Gradonačelnik Bob Hauzler kaže da je veći broj turista uneo novi život u glavnu gradsku ulicu.

“Od 2011. kada je film sniman, videli smo kako razne prodavnice i lokali popunjavaju prazne poslovne prostore u centru”.

Neki od lokala iskoristili su vezu sa “Čovekom od čelika” i zadržali dekor svojih izloga napravljen za potrebe snimanja. Hauzler kaže da je očuvanje izgleda izmišljenog gradića Smolvila pomoglo Plejnou da prebrodi nedavni pad ekonomije.

“Od 2011. skoro svakog meseca smo videli rast prihoda od poreza na prodaju. Imali smo takav ekonomski rast.”

I dok možda nećete moći da vidite superheroja bržeg od metka, i snažnijeg od lokomotive … uskoro ćete moći da posetite muzej Smolvila na gradskoj železničkoj stanici, gde su izloženi delovi scenografije i drugi predmeti sa snimanja “Čoveka od čelika”.

“Mi pozdravljamo koncept Smolvila jer nam daje novi identitet”, kaže Džim Martens.

Kasnije ovog leta, Plejno će biti domaćin drugog po redu “Smolvil superfestivala”, trodnevne zabave koja se odvija po čitavom gradu, u čast fiktivnog junaka koji je pomogao da se Plejno nadje na mapi Supermenovog univerzuma.
XS
SM
MD
LG