Linkovi

Izvještaj: Katolički sveštenici seksualno zlostavljali 2.000 djece u Ilinoisu


ARHIVA - Sekretar za pravosuđe Ilinoisa Kvame Raul (Foto: AP/Andrew Harnik)
ARHIVA - Sekretar za pravosuđe Ilinoisa Kvame Raul (Foto: AP/Andrew Harnik)

Sveštenstvo Rimokatoličke crkve seksualno je zlostavljalo oko 2.000 djece u Ilinoisu od 1950-tih do 2010-tih, naveo je sekretar za pravosuđe te američke države u izvještaju objavljenom u utorak, u kojem se takođe iznose detalji o tome kako su crkveni lideri često tolerisali i krili zlostavljanje.

Na izvještaju od 696 strana, sekretar za pravosuđe Ilinoisa Kvame Raul iznio je dokaze za optužbe protiv 451 katoličkog sveštenika u šest biskupija. Tokom poslednjih sedam decenija, seksualno je zlostavljano najmanje 1.997 djece, navodi se u izvještaju.

U izvještaju su prvi put objavljena imena 149 pripadnika sveštenstva protiv kojih su postojale kredibilne optužbe za seksualno zlostavljanje. Izradu izvještaja je 2018. godine naložila Raulova prethodnica Lisa Madigan koja je crkvu optužila da je prijavila manji broj slučajeva, kada je u svojim redovima prvobitno identifikovala 103 osobe odgovorne za zlostavljanje.

Izvještaj je dio više istraga širom svijeta o seksualnom zlostavljanju u Katoličkoj crkvi i čestoj praksi da se odgovorni ne kažnjavaju već prebacuju na druga mjesta, što je u opasnost dovodilo još veći broj djece.

Ti skandali uništili su reputaciju crkve i predstavljaju veliki izazov za papu Franju koji je tokom poslednjih 10 godina usvojio niz mjera čiji je cilj pozivanje na odgovornost većeg broja sveštenika, sa pomiješanim rezultatima.

"Višecenijske odluke i politika katoličkih lidera omogućili su dobro poznatim zlostavljačima da se kriju", rekao je Raul.

U Ilinoisu, istražitelji su pregledali hiljade dokumenata, vodili višesatne razgovore sa crkvenim liderima i primili više od 600 prijava žrtava.

Mnogi koji su zlostavljani ne mogu da traže zakonsku odgovornost zato što su zločini počinjeni prije više decenija, rekao je Raul, a izvještaj je izrađen i dijelom da bi "preživjelima" donio određenu utjehu.

Nadbiskup Čikaga je u saopštenju pokušao da ublaži kritike crkve zato što nije objavila imena zlostavljača identifikovanih u izvještaju, uz poruku da su većina od 149 sveštenika bili pripadnici vjerskih odreda koje biskupije nisu direktno nadzirale.

U Ilinoisu je, prema podacima iz 2019. godine, živjelo oko 3,5 miliona katolika, odnosno 27 odsto populacije te američke države. Biskupije obuhvataju oko 950 parohija sa više od 2.200 sveštenika.

XS
SM
MD
LG