Linkovi

Ikea u Srbiji traži domaće dobavljače, počinje s radom za dva dana


Generalni direktor kompanije Ikea za jugoistočnu Evropu Stefan Vanoverbeke izjavio je da će robna kuća u Beogradu, koja počinje sa radom 10. avgusta, biti 400. robna kuća Ikee u svetu i da kompanija planira da dugo ostane u Srbiji.

"Veliki je uspeh što otvaramo prvu robnu kuću u Srbiji, 25 godina smo čekali na to i veoma smo srećni”, rekao je Vanoverbek.

Robna kuća Ikea Beograd Istok, kod Bubanj potoka, danas je "otvorila vrata" za predstavnike medija, uoči zvaničnog početka rada 10. avgusta.

Ikea želi da se širi u Srbiji,izjavio je Vanoverbeke i dodao da posebno očekuje da se u narednom periodu poveća broj dobavljača Ikee iz Srbije.

“Trenutno je veoma skroman broj dobavljača iz Srbije, samo jedan i mi smo optimisti da će ih biti mnogo više u narednom periodu”, naveo je generalni direktor.

Otvorena su nova radna mesta i u Srbiji za ovu kompaniju sada radi ukupno 416 zaposlenih.

Vanoverbeke ističe da je za Ikeu trenutno najvažnije da upoznaju domaće tržište i način na koji ljudi žive, šta bi voleli da imaju u domovima i da im se to ponudi po pristupačnim cenama, što znači da robna kuća Ikee u Beogradu neće biti ista kao ona u Švedskoj, već će imati svoje specifičnosti.

On navodi da odluku o dolasku u neku zemlju donose na osnovu raznih faktora, a pre svega na osnovu kupovne moći stanovništva i njihovih potreba.

Katalog na srpskom jeziku odštampan je u više od milion primeraka, a među artiklima su i dva proizvedena u Srbiji - oklagija i daska za seckanje.

Na primer, pomoćni stočić dimenzija 60x50 cm košta 899 dinara, fotelja bez rukohvata 3.799 dinara, trosed na razvlačenje 24.999 dinara, fotelja na razvlačenje 20.499, ugaona sofa na razvlačenje 49.999, dvosed na razvlačenje 19.999 dinara, spojene police dimenzija 77x77 cm 3.499 dinara...

Investicija Ikee u prvu robnu kuću u Srbiji je vredna 70 miliona evra, a objekat ima oko 33.000 kvadratnih metara.

Ikea je kupila kod Bubanj potoka 31 hektar zemlje, jer planira i drugu fazu investicije u vrednosti od dodatnih oko 60 miliona evra, u kojoj bi bilo otvoreno još oko 400 radnih mesta. Radi se studija za trgovački centar površine 40.000 kvadratnih metara, koji bi bio otvoren pored robne kuće.

Vanoverbek je objasnio da je još rano da govori o tome koliko će Ikea još otvoriti robnih kuća u Srbiji.

Ranije je objavljeno da Ikea radi na akviziciji zemljišta između benzinske pumpe "Zmaj" i beogradskog aerodroma, a kompanija je već kupila zemlju i u Nišu.

Dinamika otvaranja druge robne kuće zavisi od rezultata poslovanja prve u kojoj se očekuje više od dva miliona posetilaca u prvoj godini.

XS
SM
MD
LG