Linkovi

Lukšić napustio vladu, posvećuje se kandidaturi


Igor Lukšić na konferenciji za novinare (gov.me)

Ministar inostranih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić zatražio je od premijera Mila Đukanovića da pokrene postupak izbora novog šefa diplomatije i najavio da će se posvetiti kandidaturi za Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

Lukšić je na konferenciji za novinare kazao da se obratio premijeru sa molbom da pokrene postupak izbora novog ministra inostranih poslova, eventualno i potpredsjednika Vlade. Lukšić je kazao da mu je ogromno zadovoljstvo što je svih godina radio na visokim državnim pozicijama i sprovodio državnu politiku.

“Ogromna je priviliegija biti u prilici da u godinama kada obilježavamo deset godina od obnavljanja nezavisnosti, Crna Gora ima svog kandidata za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i samim tim mogućnost da učestvuje u tom postupku”, kazao je Lukšić.

On je rekao da za sada postoji sedam kandidata za Generalnog sekretara UN i svi su uglavnom iz zemalja koje pripadaju istočnoj evropskoj grupi.

“Postoji jedna vrsta očekivanja pa i moralni argument da budući generalni sekretar treba da dođe iz zemlje koja pripada istočnoj evropskoj grupi, ali to nigdje nije uklesano u kamenu i to nije tako tvrdo pravilo i naravno da su sve kandidature moguće”, rekao je Lukšić.

On je, kako je naveo, uvjeren da će na kraju tog procesa biti izabran neko ko je iz istočno evropske zemlje. “Mislim da bi to bila ogromna afirmacija za naš region u širem smislu i prilika da region još snažnije bude prisutan u globalnoj problematici, sitemu UN”.

Lukšić je pojasnio da će sredinom mjeseca učestvovati na neformalnom dijalogu koji se po prvi put organizuje za takvu poziciju, a na koji će se odazvati kandidati koji su do sada istakli kandidature.

“Ko će na kraju ostati selektovan ostaje da vidimo, teško je procjenjivati bilo čije pojedinačne šanse. To je proces koji traje nekoliko mjeseci koji ima jednu svoju specifičnu proceduru selektovanja koja će početi u julu, a koja u krajnjim treba da rezultira definisanjem preporuka Savjetu bezbjednosti nakon čega će Generalna Skupština bitu u prilici da se izjasni”, precizirao je Lukšić.

On je rekao da će na prvoj debati kandidata za generalnog sekretara imati čast da govori prvi. Na pitanje da li smatra da Vlada radi dovoljno na promociji njegove kandidature, Lukšić je odgovorio potvrdno.

“Da, ja mislim. Imam prilku da to poredim sa drugim kandidaturama i mislim da je naša Vlada tome posvećena i da je naša diplomatska apsolutno angažovana”, kazao je Lukšić, navodeći da je svjedok aktivnosti premijera i predsjednika države na tom planu.

Upitan da prokomentariše ocjene opozicije da je njegov odlazak rezultat sukoba u Demokratskoj partiji socijalista, Lukšić je kazao da je politička scena u Crnoj Gori obojena na poseban način i da je svačije pravo da saopštava stavove kako misli da to treba.

XS
SM
MD
LG