Linkovi

Dančenko: Rusija da uskrati podršku Asadu


Politički analitičar Igor Dančenko
Politički analitičar Igor Dančenko

Sve dok Rusija bude podržavala sirijskog predsednika na nivou UN, Asad se neće odreći vlasti ili prihvatiti kompromise, smatra analitičar Igor Dančenko

Kako bi Rusija mogla da doprinese rešavanju sirijske krize bilo je glavno pitanje koje je Glas Amerike postavio političkom analitičaru i konsultanta, Igoru Dančenku.

Dančenko: Uzimajući u obzir tesne ekonomske i vojne veze Rusije i Sirije i činjenice da je Rusija stalna članica Saveta bezbednosti UN, ona je jedna od ključnih aktera u rešavanju sirijske krize, pogotovo ako se pregovori o tom pitanje prebace u domen UN, jer se nikakvo rešenje ne može pronaći bez svetske orgnaizacije. Ustvari, odbijajući da podrži Zapad i njegovu akciju preko UN, Rusija slabi uticaj Saveta bezbednosti, a time i svoj vlastiti, jer će se vremenom sve više zemalja okrenuti protiv nasilja i krvoprolića u Siriji, a time i protiv ruske politike. U ovom momentu Rusija bi trebalo da pronadje neko kompromisno rešenje sa drugim vodećim silama u Savetu bezbednosti, a to bi se moglo postići pod sledećim uslovima: prvo, da Rusija uvidi da je cena podrške Asadovom režima kontraproduktivna i štetna za nju; i drugo, da Rusija bude učesnik u oblikovanju alternative Asadovom režimu, u skladu sa ruskim interesima.

Glas Amerike: Ukoliko diplomatija nastavi da bude neuspešna, kakav scenario se može očekivati u Siriji i kakva bi u tome bila uloga Rusije?

Dančenko: Najbolja stvar koju bi Rusija mogla da učini je da prestane da podržava Bašara Asada i predloži novi model za rešavanje ove kompleksne situacije. Takav model bi mogao da bude neki vid složene federacije, poput Libana, gde imate nekoliko jakih frakcija, koje saradjuju u formiranju i podršci funkcionalnoj koaliciji. Medjutim, čak i da se takav plan predloži ili razmotri na nekom medjunarondom forumu, ili u UN, to bi zahtevalo da Rusija prekine podršku Asadu kako bi se povukao i omogućio takve pregovore. Sve dok Rusija bude podržavala Asada na nivou UN, Asad se neće odreći vlasti ili prihvatiti kompromise i nastojaće da reši ovaj konflikt silom, što on do sada relativno uspešno čini.

Glas Amerike: U kom momenut bi mogla da se održi medjunarodna konferencija o Siriji sa dobrim izgledima za uspeh?

Dančenko: Da bi medjunarodna konferencija o Siriji bila uspešna, Rusija bi morala da bude spremnija na veću saradnju sa svetskim silama. Ako se pozicije Zapada i Rusije ne približe, medjunarodna konferencija neće biti ni moguća niti uspešna, jer ako nemate prisutne Rusiju, Kinu, Iran i neke druge zemlje, takva konferencija ne bi donela očekivane rezultate, odnosno mir i izbore za novu, sveobuhvatnu i stabilnu vladu - sa ili bez Asada.
XS
SM
MD
LG