Linkovi

Doline Kalifornije - idilična priroda, zagađen vazduh


Američka savezna država Kalifornija bila je protekle nedelje u žiži medijskih izveštaja posle odluke tamošnjih zakonodavaca da uprkos izvršnoj uredbi predsednika Trampa, kojom se poništava niz propisa o borbi protiv klimatskih promena, postojeći zakon kojim se kontroliše nivo zagađenja produži do 2030. Međutim i pored ogromnih napora Kalifornije da zaštiti prirodnu sredinu, neki delovi te države biju bitku sa starim neprijateljem, smogom.

Natali Su, majka šestoro dece živi u kalifornijskoj dolini San Hoakin. Dvoje njene dece ima astmu.

"Živimo blizu železničke pruge tako da smo stalno izloženi prašini koja se digne kad prodje voz. Zatim, tu je smog. Ima dana kada je vazduh toliko zagađen da deca ne mogu da izađu napolje da se igraju. Ako bi izašli u dvorište napadi astme bi bili mnogo jači."

Mesto se nalazi u kotlini između dva planinske venca, gde nema dovoljno prirodnog strujanja vazduha, a zagađivača ima na pretek….Od velikih poljoprivrednih i stočarskih dobara do industrijskog koridora između Los Anđelesa i San Franciska.

Zbog svih tih činilaca dolina San Hoakin je područje u kome je zabeležen najveći broj dece obolele od astme u Sjedinjenim Državama.

"Od kako se bavim terapijom bolesti disajnih organa, moje kolege u hitnoj pomoći I ja znamo koji su dani kritični. Ukoliko u vazduhu ima puno smoga, možemo da očekujemo punu kliniku pacijenata koji se guše, povraćaju ili imaju nesnosne glavobolje", priča Kevin Hamilton iz Kalifornijskog centra za prevenciju astme.

U region je, u pokušajima da se smanji zagađenost vazduha, uloženo 40 milijardi dolara što nije dalo neke značajne rezultate.

Region je sada suočen sa visokim kaznama a mogao bi i da izgubi 2 miliona dolara federalne pomoći ako ne uspe da smanji zagađenost. Lokalni zakonodavci kažu da rade sve što je u njihovoj moći.

"Kada bismo dobili sredstva od države Kalifornije i savezne vlade mogli bismo da pomognemo poljoprivrednicima. Na primer, da im omogućimo da u pola cene kupe nove traktore i druga vozila koja i do 90 odsto manje zagađuju okolinu", kaže Sejed Sadredin iz Centra za kontrolu zagađenosti vazduha u dolini San Hoakin.

Međutim pomoć za lokalno stanovništvo uveliko kasni, jer zagađenost vazduha već uzima svoj danak. 1.200 smrtnih slučajeva godišnje.

"Volela bih da mogu da skupim decu i preselim se na neko drugo mesto. Ali to nije tako jednostavno. Na žalost, prinuđena sam da ovde živim", kaže Natali Su.

A to, za sada, znači živeti sa sa zdravstvenim problemima uzrokovanim udisanjem stalno zagađenog vazduha.

XS
SM
MD
LG