Linkovi

Lider Severne Koreje: Proba interkontinentalne rakete pokazuje da su SAD u dometu


Ljudi gledaju prenos raketne probe u Pjongjangu, Severna Koreja, 29. jula 2017. (AP Photo/Jon Chol Jin)

Lider Severne Koreje, Kim DŽong Un, rekao je u subotu da je drugi probni let interkontinentalne balističke rakete (ICBM) demonstrirao da njegova zemlja može da pogodi tlo Sjedinjenih Država. Nekoliko sati nakon lansiranja, analitičari su zaključili da je široki pojas teritorije SAD, uključujući i Los Anđeles i Čikago, sada u dometu severnokorejskog oružja.

Korejska centralna novinska agencija javila je da je Kim izrazio "veliko zadovoljstvo" nakon što je raketa Hvasong-14 dostigla maksimalnu visinu od 3,725 kilometara i putovala 998 kilometara pre nego što je precizno pala u vode pored Japana. Agencija tvrdi da je test imao za cilj potvrđivanje maksimalnog dometa i drugih tehničkih aspekata rakete za koju se kaže da može da isporuči "veliku, tešku nuklearnu bojevu glavu".

Analitičari su procenili da je severnokorejska prva ICBM, lansirana 4. jula, mogla da stigne do Aljaske i da se čini da je poslednji test značajno uvećao taj domet.

KCNA je citirala Kima oji je rekao da će lansiranje reafirmisati pouzdanost ICBM sistema zemlje i sposobnosti da se raketa ispali na "razičite oblasti i lokacija u različito vreme", sa čitavim tlom Sjedinjenih Država, koje su sada u dometu. Agencija kaže da je proba potvrdila značaj karakteristika raketnog sistema, poput ispravnog razdvajanja od bojeve glave i kontrole njenog kretanja i detonacije nakon ponovnog ulaska u atmosferu.

Kim kaže da lansiranje šalje "ozbiljno upozorenje" Sjedinjenim Državama, koje "besmisleno duvaju u svoju trubu" kroz pretnje ratom i oštrijim sankcijama, kaže KCNA.

Na ulicama Pjongjanga, Severnokorejci su pozdravili vesti o poslednjoj raketnoj probi njihove zemlje, dok su državni mediji emitovali fotografije projektila lansiranog u noćno nebo. Kim DŽong Un je viđen u društvu vojnih komandanata u blizini mobilnog lansera raketa.

Severnokorejski podaci o letu slični su procenama koje su napravile Sjedinjene Države, Južna Koreja i Japan.

Dejvid Rajt, fizičar i kodirektor globalnog bezbednosnog programa u organizaciji Unija zabrinutih naučnika rekao je da bi, ukoliko su izveštaji o maksimalnoj visini leta rakete i vremenu leta ispravni, raketa mogla teoretski da ima domet od najmanje 10.400 kilometara. To znači da bi mogla da stigne do Los Anđelesa, Denvera ili Čikaga, što zavisi od različitih variabila poput veličine i težine bojeve glave koju bi takva raketa mogla da nosi na svom vrhu u slučaju pravog napada.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG