Linkovi

ID poziva na osvajanje Istanbula


Panorama Istanbula

Islamska država objavila je video snimak na kojem poziva turski narod da osvoji Istanbul, suprotstavljajući se vladavini – kako navodi – „nevernika i izdajnika“ predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Novinska agencija Rojters prenela je saopštenje obaveštajne grupe SITE, neprofitne organizacije sa sedištem u Betezdi, u državi Merilend, koja prati onlajn aktivnosti džihadističkih grupa, ali nije mogla da verifikuje autentičnost snimka naslovljenog „Poruka Turskoj“, koji je objavila takozvana državna kancelarija za medije u Raki, čime se aludira na „de fakto“ glavni grad sunitske terorističke mreže u severnoj Siriji.

Obraćajući se na turskom jeziku, ekstremista Islamske države optužio je Erdogana da je prodao zemlju „krstašima“ i ateistima iz Kurdistanske radničke partije (PKK) i da je dozvolio da turske vojne baze koriste "krstaši i SAD“, samo da bi „sačuvao svoj položaj“.

Držeći pušku tokom govora, borac Islamske države upozorio je turski narod:

"Ne smete gubiti vreme, morate se pobuniti protiv ovih bezbožnika, krstaša i nevernika, koji su vas učinili robovima i boriti se protiv njih. A pre svega toga, trebalo bi da se pokajete zbog svega što je ovaj nevernik nametnuo vašim prijateljima".

Poziv ekstremiste sa dugom sedom bradom, koji na snimku sedi pored još dvojice boraca, dolazi dva meseca pošto je Islamska država pokrenula časopis na turskom jeziku, na kojem je na naslovnoj strani pisalo „Osvajanje Konstantinopolja“, i u kojem se takođe poziva na novo islamsko osvajanje najvećeg turskog grada

"Zajedno, i pod komandom Abu Bakra al Bagdadija, koji je potomak potomaka našeg proroka... hajde da pokorimo Istanbul, na kojem izdajnik Erdogan danonoćno radi, kako bi ga predao krstašima".

Na današnjem snimku koji traje sedam minuta vide se kadrovi predsednika Erdogana na konferenciji za novinare sa američkim predsednikom Barakom Obamom i saudijskim kraljem Salmanom. Na njemu nema nikakvih upozorenja ili pretnji da će se dogoditi napad, ali se turski muslimani pozivaju da pomognu „kalifat“ i priključe ekstremističkoj grupi Islamska država.

XS
SM
MD
LG