Linkovi

Istraga hemijskog napada ID u Siriji


Ekstremisti grupe koja sebe naziva Islamska država dodali su novo oružje svom arsenalu straha – hemijsko. Novinar kurdskog servisa Glasa Amerike Zana Omer bio je na licu mesta nekoliko sati posle nedavnog napada u sirijskom gradu Hasaka.

Ovo je Hasaka, 28. juna. Ekstremisti Islamske države promenili su taktiku u borbi za ovaj grad – upotrebom hemijskog oružja.

Ovde možete da vidite žutu boju. Ima ružan miris i izaziva vrtoglavicu i druge zdravstvene probleme ljudima koji žive ovde“, priča reporter Glasa Amerike sa lica mesta.

Napad na područja grada koja su pod kontrolom Kurda bio je neselektivan.

„Možda miriše kao šibice. Nisam siguran na šta miriše, ali ima veoma loš miris. Ovde možete da vidite gde se prosula neka uljana tečnost“, ispričao je jedan stanovnik Hasake.

Nekoliko dana kasije, kurdski borci su skupljali dokaze, dok su hemikalije još bile prisutne.

„Oči me peku baš mnogo. Ljudi koji udišu ovo se osećaju bolesno i otrovano“, kaže Okalan Umeri, kurdski borac.

Dve britanske grupe (Conflict Armament Research and Sahan Research) potvrdile su upotrebu pestcida na bazi neurotoksina. Radi se o imrovizovanim projektilima, a američki obaveštajni izvori navode da je dug put od toga do programa za hemijsko oružje.

Međutim, za stanovnike Hasake, dovoljno je zabrinjavajuće i to šta Islamska država može sada da uradi.

„Zbog ovakvih stvari međunarodna zajednica i međunarodna koalicija imaju veliku odgovornost, kada se radi o pomoći, koja potrebna da bi se suprostavili ovakvim napadima“, izjavio je Redur Kalil, portparol kurdske vojske.

I dok u ovom napadu niko nije stradao, pretnja je prisutna... a zaštita ne postoji.

XS
SM
MD
LG