Linkovi

Srbija spremna na presudu MSP


"Svako rešenje u kome Srbija gubi sve, a kosovski Albanci dobijaju sve apsolutno je neprihvatljivo i neodrživo", izjavio je predsednik Srbije Boris Tadić 21. jula 2010. posle susreta sa premijerom RS Miloradom Dodikom
"Svako rešenje u kome Srbija gubi sve, a kosovski Albanci dobijaju sve apsolutno je neprihvatljivo i neodrživo", izjavio je predsednik Srbije Boris Tadić 21. jula 2010. posle susreta sa premijerom RS Miloradom Dodikom

Srbija je spremna za svaku odluku Međunarodnog suda pravde, izjavio je predsednik Srbije Boris Tadić i poručio da će Srbija na odluku suda reagovati na planiran i pravno utemeljen način.

Predsednik Srbije, Boris Tadić izjavio je danas da očekuje da će mišljenje Međunarodnog suda pravde biti fer i da će počivati na osnovnim principima međunarodnog prava. Posle susreta sa premijerom Republike Srpske, Tadić je rekao i da će Srbija aktivno učestvovati u diskusiji u UN koja će biti pokrenuta posle savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde.

"Verujem da takva odluka mora ostaviti dobre i stabilne posledice i neće podstaći secesionizam etnički motivisan drugde u svetu. Mi želimo mirno, diplomatski i politički dogovoreno rešenje sa predstavnicima kosovskih Albanaca, želimo kompromisno rešenje i rešenje koje jedan istorijski konflikt između Albanaca i Srba ostavlja po strani i zatvara knjigu nad tim istorijskim konfliktom. Svako rešenje u kome Srbija gubi sve, a kosovski Albanci dobijaju sve apsolutno je neprihvatljivo i neodrživo", izjavio je predsednik Srbije.

Srbija nastavlja da razgovara sa Evropskom unijom kao zemlja koja želi da postane članica EU, rekao je Tadić i dodao da je evropskim partnerima izneo stav da Srbija ima principe od kojih neće odustati.

A kako je poručio Milorad Dodik, Republika Srpska će proučiti pravne i demokratske konsekvence mogućih odluka suda. Republika Srpska će nastaviti da se ponaša prepoznatljivo i neće sporiti izvorni Dejton, istakao je Dodik i upozorio da eventualno mišljenje tog suda koje bi afirmisalo pravo na samoopredeljenje može biti jasna poruka za neka buduća ponašanja.

"Ukoliko eventualna odluka bude da se afirmiše pravo na samoopredeljenje koje je unilateralno – to isto može da bude jasna poruka za neka buduća ponašanja koja ne mogu da isključim. Republika Srpska će sigurno ostati stabilna i mirna, promišljenja, neće ulaziti sa emocijama i neće destabilizovati ništa", poručio je Dodik.

Lider Srpske napredne stranke je rekao da ne očekuje odluku zbog koje bi Srbija mogla previše da se raduje ili da bude previše tužna.

"Ja samo verujem u to da je pravi trenutak posle sutrašnje odluke da predsednik Srbije, koji odlučuje i u ime predsednika Skupštine i u ime predsednika Vlade sazove jedan javni sastanak na kome bi učestvovali svi predsednici parlamentarnih političkih stranaka", rekao je Tomislav Nikolić.

Dan pre nego što će Međunarodni sud pravde saopštiti svoje mišljenje reagovao je i pratrijarh Irinej porukom da očekuje da odluka Međunarodnog suda pravde bude mudra i da će njome biti zadovoljni i Srbi i Albanci na Kosovu i Metohiji.

XS
SM
MD
LG