Linkovi

"Ledena" izložba u Vašingtonu


Skulptura u ledu majstora iz Harbina
Skulptura u ledu majstora iz Harbina

Božićni praznik, ogromna atrakcija u Meriot Gejlord hotelu u blizini Vašingtona, u celosti je sastavljen od leda.

Bez obzira koju temperaturu termometar pokazuje u vašem kraju - ova priča će vas rashladiti pošto je Božićni praznik, ogromna atrakcija u Meriot Gejlord hotelu u blizini Vašingtona u celosti sastavljen od leda. U stvari preko 900 hiljada kilograma leda u vidu skulptura koje su u potpunosti izradili kineski vajari u ledu.

Šator je ogroman i bučan. Temperatura je minus 12 stepeni Celzijusa....Dovoljno je hladno da se očuva 6.000 blokova leda i ta temperatura je savršena za vajanje prazničnih skulptura. Umetnici su iz Kine. Šu Rui je umetnički direktor programa

Učimo ovo od detinjstva.“

Tačnije, u njegovom slučaju od 9. godine. On živi u Harbinu u Kini, gradu koji je zbog svog godišnjeg festivala, poznat kao svetska prestonica leda. Ovo je njegova 11. postavka u Sjedinjenim Državama i kako sam kaže, najbolja zbog svoje visine – od blizu sedam metara.

Ovi vajari u ledu slede svoje nacrte. Medjutim, oni te skulpture grade ne znajući kako bi trebalo da izgleda završene – jer nisu čuli klasičnu američku prazničnu pesmu Noć pre Božića (The Night Before Christmas). Isto je i sa Žangom Haidžunom, koji kleše obrise Menhetna – mada je prvi put u Sjedinjenim Državama.

Nikada nisam bio u Njujorku, već vajam na osnovu slika koje mi ljudi pokažu. Ali, kad završim ovaj projekat, zbilja želim da odem u Njujork, da ga vidim iz prve ruke.“

Žang koristi alatke koje je doneo iz Harbina.

Ne možemo dobiti ove alatke u radnji. One su specijalizovane za ovaj rad i koristim ih već godinama.”

Vajari provedu 12 sati dnevno na ovom ledenom radnom mestu. To je za njih dom, jer je Harbin gotovo pola godine pod temperaturama ispod nule. Medjutim, hladna temperatura nije bila dobra za kameru i povremeno bi se na objektivu pojavio zaledjeni krug.

Toliko je ovde hladno čak i novčić se zalepi za led u sekundi, jer temperatura deluje kao lepak. Za ove vajare voda i opiljci leda deluju kao lepak izmedju blokova. Kada je posao završen, Šu Rui kaže da voli da posmatra lica posetilaca. Za samo mesec dana, obični blokovi leda postali su irvasi. Tu je potom izvanredna scena Isusovog rodjenja,

„Kad ovde udjete i pogledate oko sebe, širom otvorite oči.“


Prelepo je.“, kažu posetioci.

Automobil, sada njujorški taksi, sa pravim kožnim sedištima spreman za savršenu fotografiju. Komad leda sada pretvoren u tobogan privlači pažnju dece. Ova postavka jednostavno nazvana „LED!“ je božićni poklon Vašingtonu... od 900.000 kilograma leda... delo 34 vrhunska vajara iz Kine.
XS
SM
MD
LG