Linkovi

Budućnost Međunarodnog krivičnog suda


Kongoanski komandant Tomas Lubanga u sudnici u Hagu
Kongoanski komandant Tomas Lubanga u sudnici u Hagu

Presuda konogoanskom komandantu Tomasu Lubangi pred Međunanarodnim krivičnim sudom, po optužbi za regrutovanje djece za oružane sukobe, bila je istorijski trenutak za tu instituciju. Riječ je prvom uspješnom krivičnom gonjenju u desetogodišnjoj istoriji suda. Analitičari međutim smatraju da je on još daleko od toga da postane istinski međunarodni sud.

Glavni tužilac Luis Moreno Okampo postao je globalno lice Međunarodnog krivičnog suda. Izricanje presude Tomasu Lubangi za njega je bio veliki trenutak.

"Međunarodni sud istraživao je patnje jednog od najranjivijih slojeva društva -djece u ratnim zonama. Sud je obezdbijedio pošteno suđenje optuženom i proglasio ga krivim. To je pobjeda za čovječanstvo.”

Optužnica protiv Lubange bila je isključivo zasnovana na slanju djece u oružane sukobe. Analitičar Fil Klark sa Londonskog univerziteta smatra međutim da su svrha i domet suda ograničeni.

“Mislim da postoji sve veći skepticizam u pogledu sposobnosti Međunarodnog krivičnog suda da promijeni dinamiku sukoba na terenu. Postoji mišljenje da je sud i dalje udaljena instuticija. Sjedište mu je u Hagu i ne utiče na živote ljudi na terenu.”

Međunarodni krivični sud je, uz Demokratsku republiku Kongo, pokrenuo istrage još sedam slučajeva u Africi. Među njima je i istraga Božje vojske otpora u Ugandi čiji je lider, Džozef Koni, takođe optužen za prisilno regrutovanje desetina hiljada djece.

Koni je ovih dana privukao pažnju svjetskih medija nakon što je video, u kojem se podvlače optužbe protiv njega, postao hit na internetu. Analitičar Fil Klark ističe da je sud ipak nedosljedan u pogledu svojih ciljeva.

“Dobar primjer toga je činjenica da nije intervenisao kada je ugandska vlada otvorila vatru na civile, nakon prošlogoišnjih izbora. To je primjer zemlje sa dugogodišnjim prisustvom Međunarodnog krivičnog suda, u kojoj nema promjena u pogledu sukoba”.

Tri stalne članice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija - Sjedinjene Države, Rusija i Kina, odbile su da potpišu statut te institucije, uz obrazloženje da strahuju zbog politički motivisanih suđenja. Klark navodi da tužilac Moreno Okampo razvija bolje odnose sa predsjednikom Obamom.

“Veoma je zadovoljan što su Sjedinjene Države dozvolile istrage u Darfuru i nedavno u Libiji, što pokazuje da Vašington možda postaje srdačniji u pogledu rada suda. Možemo međutim da tvrdimo da on postaje istinska globalna institucija jedino kada mu se pridruže te velike sile i budu spremne da dozvole suđenje njihovim državljanima.”

Luisa Morena-Okampa, koji odlazi u junu, naslijediće Fatu Bensuda iz Gambije, što će biti prvi put da neko iz Afrike bude na položaju glavnog tužioca ovog suda.

XS
SM
MD
LG