Linkovi

Nobel za mir Kampanji za ukidanje nuklearnog oružja


Saša Hah,desno, i Ksent Hol iz Međunarodne Kampanje za ukidanje nuklearnog naoružanja poziraju u svojoj kancelariji
Saša Hah,desno, i Ksent Hol iz Međunarodne Kampanje za ukidanje nuklearnog naoružanja poziraju u svojoj kancelariji

Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za mir je Međunarodna kampanja za ukidanje nuklearnog oružja (ICAN). Udruženje se sastoji od gotovo 500 organizacija iz više od 100 zemalja, udruženih u borbri za globalno nuklearno razoružanje. Nagradu mnogi vide kao snažnu političku poruku tokom rastućih geopolitičkih neizvesnosti.

Predsednica Norveškog Nobelovog komiteta Berit-Rajs Andersen izjavila je da Međunarodna kampanja za ukidanje nuklearnog naoružanja obavlja veoma važan rad.

“Neke zemlje unapređuju svoje nuklearno naoružanje, a postoji i velika opasnost da će još nekoliko drugih obezbediti nuklearno oružje, kao što je slučaj sa Severnom Korejom“

Izvršna direktorka ICAN-a, Beatris Fin, rekla je da se nada da ova nagrada šalje jasnu poruku nuklearnim zemljama.

„Ne možete da pretite da ćete zbog sopstvene bezbednosti neselektivno pobiti stotine hiljade civila.”

Niz nuklearnih testova Severne Koreje narušio je bezbednost svetskog poretka. Američki predsednik Donald Tramp zapretio je ove nedelje da će okončati nuklearni sporazum sa Iranom iz 2015. godine, optužujući Teheran da se ne pridržava svog dela dogovora.

Predsednik Tramp smatra da sporazum sa Iranom nije u nacionalnom interesu SAD
Predsednik Tramp smatra da sporazum sa Iranom nije u nacionalnom interesu SAD

“Ukoliko se Amerika pokaže kao nepouzdan partner u pregovorima, mislim da Severna Koreja neće imati podsticaj da se uključi u razgovore bilo koje vrste o svom nuklearnom programu”, smatra Polina Izevik iz Međunarodnog instituta za strateške studije.

Prema sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja iz 2010. godine, dve najveće svetske nuklearne sile – SAD i Rusija – smanjuju svoje zalihe atomskog oružja.

“Dve strane međusobno kontrolišu arsenale oružja, smanjuju broj bojevih glava i broj projektila koji ih nose“, objašnjava Heder Vilijams sa Kings koledža u Londonu.

Međutim, sporazum iz doba hladnog rata o nuklearnom oružju srednjeg dometa, je na prekretnici.

"Raspoređivanjem svojih trupa Rusija vrlo očigledno krši odredbe tog sporazuma", smatra Vilijams.

Nobelov komitet pohvalio je napore ICAN-a u obezbeđivanju ovogodišnjeg ugovora UN o zabrani nuklearnog oružja. Uprkos učešću 122 zemlje, nijedna od 9 nuklearnih sila nije potpisala taj dokument.

“Jedan od nedostataka ovog ugovora je što ne pokreće pitanje zemalja koje prvenstveno poseduju nuklearno oružje. Zašto Pakistan želi nuklearno oružje? Ili Indija", zapitala se Vilijams.

Debata između pristalica razoružanja i politike odvraćanja i dalje traje.

"Zagovornici politike odvraćanja gledaju na razoružanje kao potpuno nerealnu, utopijsku ideju, dok njih ta strana posmatra kao nemoralne. Imajući to u vidu bojim se da Nobelova nagrada neće premostiti tu podelu", ističe Polina Izevik.

Međunarodna Kampanja za ukidanje nuklearnog oružja ističe da činjenica da joj je dodeljena Nobelova nagrad ukazuje na put ka svetu bez nuklearnog oružja.

XS
SM
MD
LG