Linkovi

I zvanično zatvoren Haški tribunal


Zgrada Haškog suda (arhiva)
Zgrada Haškog suda (arhiva)

Posle 24 godina rada, danas je i formalno zatvoren Haški tribunal za ratne zločine na prostorima bivše Jugoslavije.Ceremonija zatvaranja održana je u Vladi Holandije.

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš, tom prilikom istakao je kao najvažnije da je međunarodni sud dao glas žrtvama.

“Ljudi koji su doživeli svirepo nasilje i tragične gubitke, dobili su priliku da govore na sudu, njihovo iskustvo je zapisano i počinioci zločina snose odgovornost. To, samo po sebi, je doprinelo procesu ozdravljenja”, rekao je Gutereš.

Tribunal je zasedao više od 10.000 dana i saslušao svedočenje skoro 5.000 ljudi. 91 osoba je osuđena za zločine, uključujući genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Mali je broj preostalih slučajeva koje je Tribunal predao, uključujući žalbe na presude izrečene nekadašnjem političkom lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću i njegovom vojnom komandantu Ratku Mladiću, koji su osuđeni na 40 godina, odnosno na doživotnu kaznu zatvora. Preostale slučajeve preuzeće Mehanizam.

Tribunal nije naišao na veliko odobravanje ni u Bosni Hercegovini, ni u Hrvatskoj niti u Srbiji. Bošnjaci, koji su imali najveći broj ratnih žrtava, nadali su se većem broju privedenih ratnih zločinaca. Srbi i Hrvati smatraju sud pristrasnim, tvrdeći da su njihovi neprijatelji prošli uglavnom nekažnjeni.

XS
SM
MD
LG