Linkovi

I satiričari na meti - pretnje novinarima pospešuju političari i nezavršeni rat


Domagoj Zovak, novinar i satiričar

Napadi na novinare i sve veći pritisak na njih, koji vrše, kako pojedinci, tako sve češće i države, postaju svetski trend, a globalni indeks slobode štampe je već neko vreme u padu. Toga nije lišen ni region, pa se među novinarima kojima se upućuju pretnje poslednjih dana našao i Domagoj Zovak, satiričar iz Hrvatske i urednik News Bar Prime Timea, satirične TV emisije na regionalnoj TV N1.

On je dobio pretnje smrću nakon emisije koja se bavila proslavom godišnjice hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja. Putem Fejsbuka mi je poručeno: "I ti ćeš dobiti u potiljak, kunem se".

Zovak je medijima rekao da je sa istog profila i ranije dobijao poruke, ali da se uglavnom radilo o uvredama. Ovog puta, međutim, reč je bila o pretnji smrću, a osim citiranog, muškarac je Zovku poslao i red vožnje autobuske linije kojom je Zovak godinama redovno putovao u posetu porodici. Ceo slučaj prijavljen je policiji.

"Rat nije gotov"

"Mislim da sam OK oko svega, nije mene previše briga za mene. Da me je briga, ne bih radio to što radim. Imao bi pametniji, sigurniji, izvjesniji i bolje plaćen posao, ali ovo se radi zbog drugih stvari. Zato što se mora. Neko to mora. Ono što me brine je kako će to porodica podneti", rekao je Zovak za Glas Amerike.

Tvrdi da ovakve pretnje ništa neće promeniti u njegovom radu. Ne očekuje promene ni u redakciji Njuz bara, pošto je, kaže, u njoj on uvek taj koji pravi probleme - od tužbi, skidanja sa programa Hrvatske radio televizije, do sada pretnji. "Jedina promena bi mogla biti da me se reše", kaže u svom stilu Zovak.

Na kraju, Zovak zaključuje da se to dešava, jer "rat nije gotov". "Pobeda i sve što je usledilo nakon nje ispalo je kao teži promašaj i prevara, pa kad ne možemo imati svetlu budućnost, barem možemo večito živeti u slavnoj prošlosti", kaže Zovak.

Saša Leković iz hrvatskog Centara za istraživačko novinarstvo i donedavno predsednik Hrvatskog novinarskog društva, podseća da ovakve pretnje nisu izuzetak.

"Možemo sad to uspoređivati sa, recimo, Turskom, gde su mnogi novinari u zatvoru, ili sa Rusijom u kojoj su mnogi novinari ubijeni, pa reći da u Hrvatskoj taj broj nije velik. Ali, svaki broj je velik", kaže Leković za Glas Amerike i podseća da je nekoliko desetina novinara dobijalo pretnje, uključujući i pretnje smrću, tokom njegovog trogodišnjeg mandata na mestu predsednika HND-a.

Leković kaže da je postupaka u slučaju pretnji bilo vrlo malo i da su kazne gotovo uvek samo uslovne. Izuzetak je samo napravljen u dva slučaja - kada je prećeno njemu, Lekoviću dok je bio predsednik HND-a i u slučaju pretnji upućenih poznatom splitskom novinaru Borisu Dežuloviću.

Političari kreiraju atmosferu

Kako smatra Leković, problem je, ne samo u Hrvatskoj nego u celom regionu, što političari, i oni na najvišim funkcijama, nikad ne reaguju, čak ni da verbalno osude takve napade.

I sam pemijer se zna sprdati sa novinarima i vređati ih. Njegove izjave da novinare ne treba napadati, vređati i pretiti im nisu iskrene, kaže Saša Leković o podseća da ima i političara, čak i među ministrima i u Saboru, koji i sami napadaju i vređaju novinare. "U takvom okruženju se ne može očekivati da neki anonimni ljudi koji imaju neke svoje frustracije i probleme ne prete novinarima smrću".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG