Linkovi

I pored novog zakona nema departizacije u JP


Zaključak Transparentnost Srbija (TS) je da primena Zakona o javnim preduzećima nije donela profesionalizaciju upravljanja i departizaciju. Ocena je doneta na osnovu istraživanja koje je TS sprovela na uzorku od 30 javnih preduzeća, među kojima i 15 lokalnih.

Na čelu tih preduzeća i dalje su vršioci dužnosti, iako je u martu istekao rok za okončanje konkursa za izbor direktora, navode iz nevladine organizacije. U čak 28 od 30 javnih preduzeća u Srbiji bilo je nepravilnosti prilikom izbora direktora, dok u 29 od 30 nadzornih odbora posmatranih javnih preduzeća sede članovi sumnjive kompetentnosti, rezultati su istraživanja.

"Iako je zakonski rok za završetak konkursa za direktore javnih preduzeća istekao 4. marta 2017. do danas na čelu gotovo svih republičkih javnih preduzeća imamo vršioce dužnosti," rekao je autor istraživanja Zlatko Minić.

Na lokalu su uglavnom direktori izabrani pre donošenja zakona, 2013. uz jasno vidljivu stranačku pripadnost i podršku, a netransparentna su i trošenja novca javnih preduzeća za sponzorstva i donatorstva.

Oblast u kojoj je, međutim, ostvaren napredak je upravo - trasparentnost.

Na početku posmatranja samo jedno od 30 preduzeća je objavilo sva dokumenta i informacije na koja su po Zakonu obavezni, ali je na kraju istraživanja sve obaveze ispunjavalo osam preduzeća, dok je kod još desetak uspostavljen sistem redovnog objavljivanja.

Direktor TS Nemanja Nenadić rekao je da je preporuka da se izmenama Zakona organiči "vd stanje" i to određivanjem maksimalnog vremena koje sme da protekne između razrešenja direktora i okončanja konkursa za izbor novog.

Preporuka TS da se analiziraju rezultati rada Nadzornih odbora i preispita njihova uloga, dok bi osnivači preduzeća trebalo utiču na to da sva preduzeća imaju sajtove, što nije slučaj kod svih lokalnih preduzeća.

Jedna od preporuka je da se detaljnije urede odnosi javnih preduzeća sa medijima i oglašavanje, kao i da se ponovo definišu pravila u oblasti donacija i sponzorstva javnih preduzeća.

XS
SM
MD
LG