Linkovi

Preminule četiri, novozaražene 272 osobe, na respiratorima 73


Mdicinski radnici uzimaju uzorak krvi od žene zbog tesitranja na prisustvo koronavirusa, na Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", u Beogradu, 26. juna 2020. (REUTERS/Marko Đurica)

U poslednja 24 časa od posledica infekcije koronavirusom u Srbiji su preminule četiri osobe, a potvrđena i 272 nova slučaja zaraze, među 8.626 testiranih, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja.

Na bolničkom lečenju su 1.783 osobe, a na respiratorima njih 73, što je najveći broj od aprila.

Do sada je kovid virus uvtrđen kod ukupno 14.836 osoba, od 409.866 testiranih, a procenat smrtnosti je 1,89 odsto.

Na respiratorima su u utorak bile 42 osobe, a novozaraženih je bilo 276.

Broj novoobolelih u Kraljevu raste

Direktor Zavoda za javno zdravlje Kraljevo Aleksandar Macan izjavio je danas da broj novoobolelih u Kraljevu stalno raste i da je od 17. juna registrovano 60 novoobolelih.

On je za RTS istakao da je u protekla dva dana evidentirano 14 i 16 novoregistrovanih i da su dve žene preminule. Na infektivnom odeljenju u Kraljevu 12 do 13 pacijenta sa srednjom je ili teškom slikom oni će, ako se nekome stanje pogorša, biti transportovan u Klinički centar Kragujevac.

"U prvom piku imali svega 52 registrovana bolesnika sa tri smrtna ishoda", objasnio je Macan kako bi uporedio brojeve.

Vidljiv porast broja obolelih postoji i u Vrnjačkoj Banji, kazao je on i poručio da očekuje da se situacija u Kraljevu smiri za tri nedelje.

U Krajugjevcu 92 novoobolela

U protekla 24 sata u Kragujevcu, od 92 uzorkovana pacijenta, registrovano je 23 novozaraženih, a u kućnoj izolaciji trenutno je 267 pacijenata, pokazuju podaci od srede.

U Kliničko-bolničkom centru hospitalizovano je 58 pacijenata, od kojih se šest nalazi na respiratoru.

Od početka epidemije uzorkovano, je 9.343 pacijenta, a ukupno zaraženih je 323, preneo je FoNet.

Lončar: Novi Pazar ima opremu

Odgovarajući na optužbe koje se mogu videti u javnosti proteklih dana da je Novi Pazar ostao bez opreme neophodne za bavljenje situacijom naglog širenja epidemije koronavirusa, mnistar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da u tom gradu u ima dovoljno neophodne opreme za narednih nekoliko nedelja i da će od danas cela bolnica u Novom Pazaru će biti kovid bolnica.

On je za Radioteleviziju Srbije rekao da danas iz Kragujevca za Novi Pazar kreće devet lekara i pet sestara i tehničara, kao i da bi danas trebalo da se primaju i novi lekari i nove medicinske sestre.

"Bolnica u Novom Pazaru danas ima najviše opreme od svih bolnica u Srbiji", poručio je Lončar i pozvao građane da ne šire paniku.

Vučić: Situacija u Novom Pazaru teška, ali je sve drugo politička igra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u Novom Pazaru veliki broj novozaraženih korona virusa i da je to donelo brigu i velike probleme ljudima u Novom Pazaru, ali i muku zdravstvenim radnicima, a da je sve drugo deo političke igre.

"Onda su počele da se događaju i druge stvari koje uz to ideu. Politike, fabrikovanja neistina i drugo", rekao je Vučić za televiziju Pink, prenosi FoNet.

On je rekao da je jedna od najboljih bolnica u Srbiji u Novom Pazaru, da oni imaju svu opremu i da su notorne laži da ne rade respiratore koje je on odneo u Novi Pazar i da svi respiratori rade.

"U ovom trenutku imate tri lica na respiratorima. Rade još pet na kiseoničkom modu i ima još tri koja nisu uključena", istakao je Vučić.

On je rekao da je mnogo više pažnje i empatije moralo da se pokaže prema novozaraženima i da je Ministarstvo zdravlja moralo ranije da reaguje i celu bolnicu bar tri četiri dana ranije proglasi Kovid bolnicom.

Vučić je rekao da ne postoji ništa što je Novom Pazaru potrebno, a da Novi Pazar nema, kao i da je problem bio u manjku lekara, jer je mnogo njih zaraženo, a da danas ide 14 zdravstvenih radnika iz Kragujevca za Novi Pazar.

On je rekao i da imaju maske, testove i krevete, a da je problem bio u organizaciji, da su to sistemske greške, ali se zbog toga ne može optuživati država.

"Otiđite sad u Novi Pazar i videćete desetine kutija neraspakovane opreme", rekao je Vučić.

XS
SM
MD
LG