Linkovi

I dalje bez viza u EU


I dalje bez viza u EU

Najava uvođenja dodatnih mehanizama u slučajevima zloupotrebe sporazuma o viznoj liberalizaciji ili migracija većih razmera

U Briselu se razmišlja o uvođenju dodatnih mehanizama odbrane granica EU u slučajevima zloupotrebe sporazuma o viznoj liberalizaciji ili migracija većih razmera

Posle nekoliko upozorenja, iz Evropske komisije je poručeno da do juna neće biti promena u viznoj liberalizaciji, ali da se situacija vrlo pažljivo prati. U Briselu se razmišlja o uvođenju dodatnih mehanizama odbrane granica EU u slučajevima zloupotrebe sporazuma o viznoj liberalizaciji ili migracija većih razmera, poručeno je danas iz kabineta evropske komesarke za unutrašnje poslove Sesilije Malstrom, u čijoj je nadležnosti i kontrola granica.

Za sada ne postoji odluka o ukidanju bezviznog režima za građane Srbije, niti postoji rasprava da nešto tako odmah bude učinjeno, poruka je Brisela, a šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer je danas u Nišu rekao da će izveštaj o sprovođenju Sporazuma o viznoj liberalizaciji biti završen do 9. juna i da će biti dostavljen zemljama članicama EU:

Videli smo da postoje zloupotrebe u sprovođenju vizne liberalizacije i onoga što zovemo lažni azilanti. Sada pokušavamo da vidimo zašto dolazi do ove zloupotrebe i pojave lažnih azilanata i koje mere da preduzmemo da sprečimo ovu pojavu.

Premijer Poljske Donald Tusk, koji je danas posetio Beograd, smatra da je u samoj Evropi atmosfera prema azilantima i migrantima danas mnogo nepovoljnija nego u prošlosti:

Vrlo je važno da Srbija pokaže svim skeptičnim krugovima da čini apsolutno sve kako se problem azilanata ne bi širio.

Sa druge strane Beograd najavljuje da će preduzete sve neophodne kratkoročne i dugoročne mere kako bi se otklonila opasnost suspenzije bezviznog režima. Premijer Mirko Cvetković je rekao da posebna vladina komisija radi na rešavanju tog problema kroz dva kanala – prvi je gonjenje onih koji su prekršili zakonske propise i izdavali dokumenta bez provere, a takođe, po rečima Cvetkovića, treba nastavi na informisanju javnosti kako bi se shvatilo da je problem lažnih azilanata problem svih građana:

Taj problem jeste osetljiv zato što tangira ljudska prava – vi kad nekome oduzmete pasoš onda može da se postavi pitanje zašto ste ga oduzeli. A sa druge strane on može da se, kao što ste videli, zloupotrebljava i u tom kontekstu ta radna grupa razmatra različite opcije.

Šef diplomatije Vuk Jeremić je rekao da su na jučerašnjem sastanku potpredsedniska Vlade Božidara Đelića, ministara unutrašnjih i spoljnih poslova i direktorke Vladine kancelarije za evrointegracije dogovorene konkretne mere za rešavanje ovog problema:

U narednih nekoliko dana i nedelja krenućemo sa primenom tih mera. Svako će raditi svoj deo posla. To je do sada najozbiljnije upozorenje do sada i tako ćemo ga i shvatiti. I u smislu kratkoročnih mera koje je potrebno učiniti, i u smislu dugoročnih mera koje se odnose na socijalno uključivanje etničkih manjina i popravljanje opštih uslova života u Srbiji.

A lider LDP-a Čedomir Jovanović je upozorio da je pogrešna politika i ponašanje države i njenih zvaničnika, koji Evropu najčešće predstavljaju kao utočište od egzistencijalnih i ekonomskih problema jedan od razloga povećanog broja azilanata iz Srbije.

XS
SM
MD
LG