Linkovi

I crnogorska zastava u sedištu NATO-a


Podizanje crnogorske zastave u sedištu NATO-a u Briselu
Podizanje crnogorske zastave u sedištu NATO-a u Briselu

Svečanom ceremonijom u briselskom sjedištu NATO podignuta je crnogorska zastava medju zastave članica Alijanse i time je simbolično obilježen ulazak Crne Gore u vojni savez. Ovo je početak nove Crne Gore, rekao je tim povodom crnogorski predsjednik Filip Vujanović, dok generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg ukazuje da prijem Crne Gore u NATO znači dobru vijest za zemlju, NATO, stabilnost Zapadnog Balkana, medjunarodni mir i bezbjednost.

Svečano je danas bilo u sjedištu NATO u Briselu- Crna Gora, kao 29. članica Alijanse pridružila se najmoćnijem vojno-političkom savezu planete a njena zastava podigla uz zastave ostalih saveznica.

"Okupili smo se danas da obilježimo istorijski čin - da poželimo dobrodošlicu Crnoj Gori kao novoj NATO članici. Za kojitrenutak podignućemo crnogorsku zastavu, a istovremeno će zastava biti podignuta na jarbole u oba briselska NATO štaba i naše dvije strategijske komande- u belgijskom Monsu i u Norfolku u Virdziniji. Od danas će se širom Alijanse vijoriti zajedno 29 zastava, simbolizujući naše jedinstvo i našu solidarnost. Počeli smo kao savez 12 država a naši osnivači su već tada, prije gotovo 70 godina, obezbijedili da vrata NATO ostanu otvorena. Mi smo zajednica vrijednosti i pridružujući nam se, CG je postala sastavni dio te zajednice. Putovali ste dugo do ovoga- prije samo 11 godina ste vratili nezavisnost a članstvo u NATO će vašu nezavisnost još pojačati. Čestitam crnogorskoj vladi i narodu na reformama i opredjeljenju ka evro-atlantskim integracijama. Sada imate svoje mjesto za stolom i ravnopravan glas. Imate mogućnost da učestvujete u našim zajedničkim odlukama i od sada imate 28 saveznika, 28 prijatelja koji će uvijek biti uz vas kada je potrebno.", istakao je Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

"Ovo je najveći uspjeh od obnove nezavisnosti 2006. Čekali smo dugo ovaj dan i zaista smo ga zaslužili. Vjerujem da će se ovo pamtiti i kao važan dan i za Alijansu. Osam godina nakon posljednjeg proširenja NATO dobija novu članica. Zastava će se ponosno vijoriti ispred središta NATO-a kao simbol prosperitetne Crne Gore koja sada i zvanično pripada evroatlantskoj porodici", naveo je crnogorski predsednik Filip Vujanović.

U sjedištu vojnog saveza su uvjereni da je ulazak Crne Gore u NATO korak ka ne samo većoj stabilnosti zemlje i Zapadnog Balkana, već je i doprinos medjunarodnom miru i bezbjednosti.

XS
SM
MD
LG