Linkovi

Poplave na severoistoku SAD


Ogromna šteta naneta je državama širom istočne obale tokom uragana Ajrin
Ogromna šteta naneta je državama širom istočne obale tokom uragana Ajrin

Čitave zajednice na severoistoku Sjedinjenih Država još uvek su odsečene poplavama, dok su duž istočne obale milioni ljudi bez struje, posle prolaska uragana Ajrin.

Kopneni delovi država Vermont i Njujork pretrpeli su najveći udar oluje, kada su nabujali potoci i reke poplavili ta područja, noseći drveće, vozila i mostove, i potopivši nekoliko gradova.

Zvanični broj žrtava je za sada bar 38 u 11 država. Uragan je udario u kopno Sjedinjenih Država u petak, u Severnoj Karolini, da bi potom krenuo duž istočne obale, smanjivši intenzitet na severoistoku zemlje do nivoa tropske oluje. Oluja je potom juče prešla preko istočne Kanade. U provinciji Kvebek jedan čovek je nestao pošto je poplava odnela njegov automobil.

Guverner Vermonta Piter Šumlin rekao je da su najgore poplave u ovom veku uništile useve i nanele štetu kućama i poslovnim firmama.

Regionalne ekipe za vanredne situacije koristile su čamce kako bi spašavale ljude zatočene u svojim kućama. Komunalne službe navode da će biti potrebno više dana da se ponovo obnovi dovod struje u, kako se procenjuje, 5 miilona domova na istočnoj obali i poslovnim zgradama koji nemaju struju od ponedeljka.

Visoki funkcioneri administracije predsednika Obame trebalo bi danas da posete neke od najteže pogodjenih oblasti.

Predsednik Obama je dao instrukcije Federalnoj agenciji za regovanje na vanredne situacije i drugim vladinim agencijama, da 'učine sve u svojoj moći' kako bi pomogli onima koji su pogodjeni uraganom.

XS
SM
MD
LG