Linkovi

Sve više gladnih u Njujorku


U zemlji koja se savija pod teretom žitarica, petina Njujorčana, odnosno milion i 400 hiljada ljudi, ne zna da li će imati sledeći obrok.

Oko 14 odsto Amerikanaca širom Sjedinjenih Država brine da li će moći da se prehrani. Neki od njih zavise od narodnih kuhinja i dobrotvornih organizacija za distribuciju hrane za dnevni obrok. Prošle godine, Organizacija za prikupljanje hrane u Njujorku "Food Bank" dostavila je 35 miliona kilograma hrane narodnim kuhinjama i sličnim institucijama, u pet njujorških četvrti.

U Harlemu, ljudi od ranog jutra stoje u redu da bi dobili hranu za porodicu. Centar je pod upravom organizacije "Food Bank", odnosno Banka hrane grada Njujorka.

Nekoliko kilometara dalje, u Bronksu, nalazi se ogromno skladište u kojem se prikupljaju svi prehrambeni proizvodi i kućne potrepštine, koje šalju vlada, prehrambene kompanije i darodavci. Police su prepune konzervi, svežeg voća, i povrća.

Direktorka Organizacije, Margaret Parvis, kaže da se povećava potreba za hranom.

"Govorimo o onima koji imaju i onima koji nemaju. Radi se o jazu između bogatih i siromašnih. Svedoci smo porasta broja siromašnih. Odnosno više se ne radi o jazu već o pravom kanjonu. Zaista je požaravajuća razlika između bogatih i siromašnih", kaže Parvis.

Volonteri imaju značajnu ulogu u pripremanju hrane za raspodelu.

"Nikada do sada nisam bila volonter. Nešto malo u višoj školi. Kada vidite ovo, više cenite ono što imate, ali i shvatite koliko ima onih kojima je pomoć potrebna", priča jedna volonterka.

Volonteri podučavaju korisnike i kako da skuvaju jednostavne, jeftine i hranljive obroke.

"Ovo je pire od slatkog krompira. Jednostavno ga je napraviti. Pomešate kuvani slatki krompir, crni luk, so, biber i puter", objašnjava Sani Anderson sa televizijskog kanala "Food Network".

Ali najvažniji je kvalitet hrane.

"Pošto uglavnom nabavljam za decu, vodim računa o hranljivosti. Interesuje me povrće. Volim i ribu. Odlično, danas imaju ribu", kaže Meri Edvards, korisnica njihovih usluga.

Korisnici ne plaćaju za hranu. Dobijena količina zavisi od veličine porodice.

Direktorka odeljenja za usluge, lekarka Kamiša Grant, kaže da je prošlogodišnje smanjenje količine hrane koja se dobije na kupone dovelo do povećanja broja gladnih u Njujorku.

"Svaki peti je dete, a svaki šesti je starija osoba. Naglašavam da se radi o zaposlenima. Imaju svakodnevni posao, ali jedva sastavljaju kraj sa krajem", ističe dr Grant.

O ovoj krizi se ne govori, ali ona se pogoršava. U poslednjih pet godina u Njujorku je broj stanovnika kojima je potrebna pomoć porastao za više od dve stotine hiljada.

XS
SM
MD
LG