Linkovi

Odlični odnosi Mađarske i Srbije


Predsednik Srbije Boris Tadic i premijer Madjarske Viktor Orban daju izjave novinarima nakon sastanka u Predsedništvu Srbije, 26. novembar 2010.

Postojanje manjina - srpske manjine u Mađarskoj i mađarske u Srbiji je dobra osnova za unapređenje saradnje, naročito na kulturnom planu. Ipak, tokom današnje posete mađarskog premijera Viktora Orbana Srbiji bilo je reči i o privrednoj i političkoj saradnji dve zemlje.

U prvu zvaničnu posetu nakon nedavnih izbora, novi premijer Mađarske Viktor Orban došao je u Beograd, gde je tokom razgovora sa najvišim zvaničnicima Srbije poručio da će Mađarska, koja od 1. januara preuzima šestomesečno predsedavanje Evropskom unijom, pomoći Srbiji na putu ka Uniji.

Posle susreta sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, Orban je čestitao Srbiji na osnivanju Saveta nacionalnih manjina i naglasio da Srbi u Mađarskoj uživaju veliki ugled, kao i da postoji pozitivno mišljenje o budućnosti Srbije.

"Istina je da smo članovi EU, a Srbija još nije, ali naša budućnost je zajednička bez obzira da li nalazimo van ili unutar EU. Srbija spada u fantastičnu oblast pred kojom stoji najlepša budućnost tokom sledećih 10 godina", rekao je Orban.

Kako je istakao Tadić posle razgovora sa Orbanom, odnosi Srbije i Mađarske su dobri, ali postoji prostor za unapređenje saradnje, naročito u oblasti privrede.

"Mi smo susedni narodi, mi smo narodi koji su međusobno kroz istoriju povezani i moramo biti oslonjeni jedni na druge. Duboko verujem da ima još jedan značajan prostor koji treba da ispunimo posebnim sadržajem naših međunacionalnih odnosa, koji podrazumeva i da jasno i realistično sagledavamo šta se dešavalo u našoj istoriji", poručio je srpski predsednik.

Tokom razgovora sa domaćinom, premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem, Orban je, uz poruku da ne treba dozvoliti da ovlada psihoza krize, rekao da će se u bliskoj budućnosti dogoditi takve promene u oblasti ekonomije koje će doprineti tome da se uzdigne kako Srbija tako i region srednje Evrope.

Premijer Srbije je istakao da su odnosi Mađarske i Srbije dobri i da se dalje unapređuju kroz razmenu poseta na najvišem nivou. Istovremeno, Cvetković se zahvalio na pomoći koju je Mađarska ponudila Srbiji na putu ka EU.

"Posebno smo razgovarali o mogućnosti stvaranja direktne linije između dve vlade kojom bi odredjena pitanja vezana za evropske integracije, mogla brzo da budu prenesena i da se na njih daju odgovori", rekao je Cvetković.

Razmena između dve zemlje se u poslednjoj godini povećala za 30 odsto, ali je po oceni dva premijera ukupni obim još nizak i treba ga povećati. Mađarski premijer je rekao da da je članovima obe vlade naloženo da otklone prepreke na putu daljeg razvoja ekonomske saradnje dve zemlje.

XS
SM
MD
LG