Linkovi

Mađarska: Suzavcem na migrante


Migranti prolaze ispod žičane ograde na granici Mađarske i Srbije
Migranti prolaze ispod žičane ograde na granici Mađarske i Srbije

Madjarska policija danas je upotrebila suzavac protiv migranata pošto je vlada u Budimpešti najavila planove o pojačanjima na južnoj granici prema Srbiji

Mađarsaka vlada planira pojačanje helikopterima, konjičkim policijskim jedinicima, a možda i vojskom.

Kamp za prihvat migranata u blizini madjarske granice sa Srbijom bio je najnovije žarište u izbegličkoj krizi u Evropi. Poilicija je upotrebila suzavac da bi rasterala migrante koji su uzvikivali „UN“ i „pomozite nam“.

Do incidenta je došlo nakon što je Madjarska objavila planove da ojača južnu granicu helikopterima, konjičkim policijskim jediniciama, a možda i vojskom, kako bi se sprečila ulazak mase migranata.

Madjarska policija je saopštila da je danas u zemlju ušao rekordan broj migranata – dve i po hiljade. 1,300 je zadržano jutros u 9 i 30, ali su drugi verovatno uspeli da predju granicu neopaženo.

Migranti ulaze kroz prolaze u nedovršenoj žičanoj ogradi koju Madjarska podiže na granici prema Srbiji. Kritičari kažu da većina migranata želi da dodje do razvijenijih evropskih zemalja i da ne žele da ostanu u Madjarskoj. Većina migranata su Sirijci koji beže od gradjanskog rata u svojoj zemlji, poput Jasana, koji kaže da ne želi da bude neradnik.

„Sirijci nisu lenji. Ja sam diplomirao računovodstvo, moj brat je studirao geologiju Želim da gradim svoju budućnost. u Siriji nemamo budućnost.“

Putovanje prema Madjarskoj je bilo teško, ali sledeća faza njihovog izbeglištva može da bude još teža. Većina od više do 100 hiljada migranata koji su ušli u Madjarsku ove godine želi da dodje do Nemačke.

Medjutim, prihvatni centri u Nemačkoj su gotovo svakodnevno mete napada. Političari upozoravaju na rastuću ksenofobiju dok Evropa i dalje traga za odgovorima na najnoviju izbegličku krizu.

XS
SM
MD
LG