Linkovi

EU delegacija u Iraku na Dan humanosti


Visoki zvaničnici Evropske unije posetili Irak na svetski Dan humanosti kako bi odali poštu poginulima u napadu na sedište UN-a u Bagdadu pre 11 godina.

Obilježavajući medjunarodni Dan humanosti, čime se odaje pošta svima koji rizikujući vlastite živote pomažu drugima, evropska delegacija je posjetila Bagdad gdje je u napadu na sjedište UN-a pre 11 godine poginulo 22 ljudi. Podrška Evrope demokratskom Iraku je iskazana i ovaj put, uz obećanje da će se nastaviti sa humanitarnom pomoći hiljadama izbjeglih pred terorom trupa Islamske države.

Evropska delegacija nije slučajno došla u glavni grad Iraka - na današnji dan, prije 11 godina ovdje su život izgubili brojni članovi misije UN-a, misije kojoj je primarni cilj bio pomoći onima kojima je pomoć neophodna. A danas je pomoć neophodna stotinama hiljada stanovnika sjevera Iraka izbjeglim pred borbama i terorom pripadnika ekstremističke organizacije Islamska država.

Tako su se u Bagdadu danas našli evropska komesarka za humanitarnu pomoć, kao i ministar spoljnih poslova Švedske, zemlje koja svoju pomoć iračkoj državi nudi prvenstveno na humanitarnom polju.

"Željeli smo da dodjemo ovdje što je prije moguće u teškoj situaciji u kakvoj se nalazite. Želimo da iskažemo našu političku podršku kao i spremnost da nastavimo sa humanitarnom pomoći. Kao što je poznato, posljednjih godina na različite načine podržavamo Irak, negov demokratski razvoj jer je razvoj Iraka od velike važnosti za region", poručio je švedski šef diplomatije, Karl Bilt.

Irak je bio jedna od ključnih tema i vanrednog sastanka evropksih ministara - skupa koji je, upravo zbog alarmantne političke ali i humanitarne situacije u Iraku, sazvala visoka predstavnica EU.

"Kako organizovati humanitarnu pomoć i pomoći ljudima, pitanje je kojim se bavimo. Postoji i duboka zabrinutost zbog činjenice da su mnoge zajednice morale da napuste svoje domove, bježeći od napada Islamske države", rekla je visokea predstavnica EU, Ketrin Ešton.

Odvojeno od napora evropskih država da podrže pro-iračke snage, EU, tačnije Evropska komisija je odvojila dodatnih 5 miliona evra hitne humanitarne pomoći izbjeglima, što, obećavaju u Briselu, neće biti i posljednja pomoć Evrope onima u Iraku kojima sada životi zavise od humanosti medjunarodne zajednice.

XS
SM
MD
LG