Linkovi

Humanitarna akcija - Mozaik od čepova za Ginisov rekord


Humanitarno-ekološka organizacija "Čepom do osmeha", čija je misija očuvanje životne sredine i pomoć osobama sa invaliditetom, posebno najmlađima, namerava da se mozaikom u Novom Sadu, sačinjenim od plastičnih čepova veličine 621 metar kvadratni, upiše u Ginisovu knjigu rekorda.

Oganizacija je u kontaktu sa Ginisovom komisijom, kojoj će biti prosleđen snimak čitave manifestacije pravljena mozaika u Novom Sadu, a izrada će trajati će trajati od 9 do 14 časova.

Do sada je sakupljeno 100 tona čepova u čitavoj Srbiji, a oko 300 volontera iz Niša, Novog Sada, Negotina, Aleksinca, Subotice, Sombora, Raške, Beograda i drugih gradova u subotu sa Trga slobode u Novom Sadu, mozaikom sa motivima grada, ekologije i zaštite životne sredine, u svet poslati sliku sa porukom da ne smemo biti sebični jer nemamo rezervnu planetu i da o njoj mora da brine zbog budućih naraštaja.

Predsednica Udruženja "Čepom do osmeha" Vanja Petković, pored obaranja Ginisovog rekorda, istakla je značaj zaštite životne sredine.

"Planirano je da oko 150 volontera sklapaju mozaik. Krajnje je da mislimo na zaštitu sredine, da probudimo svest o recikliranju otpada,” rekla je Petković, na čiju inicijativu je pokrenuta ova akcija 2012. godine i najavila uskoro slične akcije u drugim gradovima Srbije.

Grad Novi Sad, gradonačelnik Miloš Vučević lično je podržao ovu inicijativu i uvrstio je kao manifestaciju koja ima veliki značaj u kulturnom životu Novog Sada kao Evropske prestonice kulture 2021. i Evropske prestonice mladih za 2019. godinu.

Novosadsko udruženje "Čepom do osmeha" u dosadašnjoj humanitarnoj misiji pomoglo je 18 mališana iz čitave Srbije, kojima su za lakši i kvalitetniji život bila potrebna pomagala.

XS
SM
MD
LG