Linkovi

Krijumčarenje imigranata preko Srbije


MUP Srbije potvrdio da su preko Srbije krijumčareni imigranti sa područja afroazije, pre svega iz Avganista, Libije, Pakistana, Somalije, Tunisa i Sudana
MUP Srbije potvrdio da su preko Srbije krijumčareni imigranti sa područja afroazije, pre svega iz Avganista, Libije, Pakistana, Somalije, Tunisa i Sudana

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije saopštavaju da su uhapšeni osumnjičeni za prebacivanje više stotina ilegalnih imigranata u Mađarsku. Tu vest je potvrdio je i ministar Ivica Dačić.

Uz ocenu da je to važan spoljnopolitički događaj od velikog značaja za MUP i Srbiju, ministar unutrašnjih poslova Srbije, Ivica Dačić potvrdio je danas da je u Srbiji izvršena akcija u kojoj je uhapšeno 17 lica osumnjičenih za krijumčarenje imigranata sa područja afroazije – pre svega iz Avganista, Libije, Pakistana, Somalije, Tunisa i Sudana.

"Bilo je još ovakvih akcija, ali će ova akcija sigurno imati veliki odjek upravo u Savetu ministara unutrašnjih poslova EU, kojim sada predsedava poljski ministar sa kojim sam nedavno razgovarao, jer je ovo bila jedna od tema na poslednjim sastancima. Problem ne samo azilanata koji dolaze iz Srbije, nego i ilegalnih migranata, kojih se procenjuje da ih u Grčkoj trenutno ima više od 100.000", rekao je Dačić.

On je objasnio da jedan od kanala za prebacivanje ilegalnih migranata u zemlje EU ide preko Srbije, a po podacima koje je izneo, od oko 5.000 migranata, koliko se procenjuje da će ih ove godine biti, samo njih 1.700 je zatražilo azil u Srbiji.

Inače, grupu krijumčara koja je danas posle uhapšena predvodio je Blaško Vac iz Subotice. Grupa je delovala na području Subotice, Loznice, Beograda i Pančeva i procenjuje se da je od jula je u Mađarsku prokrijumčarila više stotina ilegalnih migranata.

XS
SM
MD
LG