Linkovi

Preminuo advokat Srđa Popović


Srđa Popović 1937 - 2013. (Foto: B92, FoNet)
Srđa Popović 1937 - 2013. (Foto: B92, FoNet)

Jedan od najistaknutijih advokata i borac za ljudska prava Srđa Popović preminuo u Beogradu posle kraće i teške bolesti.

Advokat i borac za ljudska prava Srđa Popović preminuo je u 76. godini života u Beogradu, posle kraće i teške bolesti.

Srđa Popović je bio jedan od najistaknutijih advokata ljudskih prava u Jugoslaviji. Branio je mnoge koji su uhapšeni posle studentske pobune 1968. godine, zatim političke disidente i neke kontroverzne ličnosti. Branio je, između ostalog, mladog Zorana Đinđića, Dušana Makavejeva, ali i Vojislava Šešelja, Dobricu Ćosića, Vuka Draškovića, Željka Ražnatovića Arkana, Franju Tuđmana i druge.

Tokom 1990-ih bio je istaknuti protivnik vlasti Slobodana Miloševića, a 1990. godine je pokrenuo prvi privatni medij u Jugoslaviji - nedeljnik Vreme.

Popović je u poslednje vreme često je govorio o potrebi da se razjasni politička pozadina atentata na Zorana Đinđića – za koji je smatrao da je državni udar.

On je takođe smatrao da Milošević nije skinut sa vlasti zbog masovnih demonstracija, već uz pomoć međunarodne zajednice koja je bila u dogovoru sa određenim krugovima unutar zemlje.

Srđa Popović je bio međunarodno priznat stručnjak – još 1976. se našao na naslovnoj strani londonskog “Tajmsa” kao borac za ljudska prava, bio je osnivač Svetske asocijacije pravnika, predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, član savetodavnog tela Helsinškog odbora za ljudska prava u Njujorku, a dobitnik je i nagrade Vladavina prava, koju dodeljuje njujorški ogranak američke advokatske komore (American Bar Association).
XS
SM
MD
LG