Linkovi

Srbija odlučna u suzbijanju diskriminacije


Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić govori u prisustvu ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića i stalnog predstavnika UNDP-a Vilijama Infantea na otvaranju dvodnevne konferencije "Antidiskriminacija u Srbiji: presek i perspektive" Prog
Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić govori u prisustvu ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića i stalnog predstavnika UNDP-a Vilijama Infantea na otvaranju dvodnevne konferencije "Antidiskriminacija u Srbiji: presek i perspektive" Prog

Ministar unutrašnih poslova Ivica Dačić i ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić poručili su danas da je vlada Srbije odlučna da suzbije sve vidove diskriminacije i obezbedi poštovanje ljudskih i manjinskih prava po najvišim standardima.

U proteklih šest godina u Srbiji je znatno smanjen broj međunacionalnih incidenata, o čemu, po rečima ministra policije Srbije govore i rezultati.

U odnosu na 2004. godinu, 2009. broj međunacionalnih incidenata je smanjen za 60 odsto, a od januara do oktobra ove godine zabeležena su 173 međunacionalna i verska incidenata, dok ih je u istom periodu prošle godine bilo 220, naveo je Ivica Dačić na skupu o perspektivama antidiskriminacije u Srbiji.

"Ovo je rezultat pojačanog preventivnog rada MUP-a Srbije, ali i koordinirane akcije sa nadležnim državnim i predstavničkim organima, kao i saradnje sa organima lokalne samouprave. Incidenti su svedeni na sporadične slučajeve, uglavnom izvršene od strane pojedinaca, koji se nikako ne mogu generalizovati i predstaviti kao stav većine u Srbiji", rekao je Dačić.

Prošlo je vreme da neko Srbiji lupa šamare i packe, rekao je Dačić, odgovarajući na pitanje u vezi sa izveštajem američkog Stejt departmenta u kome se kaže da prava manjinskih verskih zajednica u Srbiji nisu u potpunosti zaštićena.

Prema ispitivanju javnog mnjenja koje je u oktobru organizovao UNDP, svaki peti građanin u Srbiji bio je žrtva diskriminacije, a najugroženiji su Romi, nezaposleni, stari i žene. Po oceni stalnog koordinatora UN-a za Srbiju, Vilijama Infantea Srbija je učinila dosta u borbi protiv diskriminacije i na tom planu su primetna poboljšanja u svakodnevnom životu.

"Srbija je na pravom putu. Za više od dve godine, koliko sam ja u Srbiji, primećujem pojačane napore za zaštitu dostojanstva, za pokazivanje poštovanja, zaštitu svih u Srbiji i pružanja šanse svima", istakao je Infante.

Pozdravivši održavanje Parade ponosa, Infante je ocenio da je to pokazalo posvećenost vlade poštovanju ljudskih prava kao i što je nakon incidenata posle Parade, pooštren zakon protiv izgrednika i huligana. Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić je istakao da se sa diskriminacijom ne može izboriti tokom mandanata jedne vlade, navodeći da je na tom planu najvažnije jačanje institucija.

XS
SM
MD
LG