Linkovi

50 huligana napalo tri romska naselja u Leskovcu


Sa mesta jednog od incidenata u Leskovcu (Foto: RomaInfoMedia, YouTube screenshot)

U subotu oko 21 sat, huligani naoružani hladnim oružjem napali su tri romska naselja u Leskovcu, nakon čega je reagovala policija, saopštila je Romska partija, a potvrdila policija.

U saopštenju se navodi da se oko 50 huligana naoružano palicama nasilno ponašalo u romskim naseljima Sat Mahala, Podrvce i Slavka Zlatanovića u Leskovcu.

Portparolka Romske partije Sanja Šajn zatražila je od države da se obezbede policijske straže u tim naseljima.

"Nedopustivo je ovakvo ponašanje, podržavamo brzu reakciju policije, ali očekujemo i od ostalih nadležnih organa odlučnost u borbi protiv počinilaca ovakvih dela", rekla je Sanja Šajn pozivajući na sankcionisanje počinilaca i uzdržanost romske zajednice.

"Ovo je drugi za redom napad na tri romska naselja u Leskovcu", navodi Romska partija i apeluje da se ne dozvoli da ovakva vrsta provokacije pretvori u opšti sukob.

Portparol Policijske uprave u Leskovcu Boban Zdravković rekao je za FoNet da policija i tužilaštvo intenzivno rade na ovom slučaju.

U leskovačkoj policiji pozivaju na smirivanje tenzija.

"Dva napada na Rome prijavljena su ranije u subotu u centru Leskovca, kod hotela Beograd i kod dvorišta Osnovne škole "Svetozar Marković", rekao je Zdravković.

Mediji prenose izjave Roma iz Podvorca koji kažu da se napad dogodio u vreme dok je veliki broj Roma bio na ulici zbog veselja koje je u centru tog mesta pravio jedan od meštana.

Meštani tvrde da je reč o organizovanom napadu navijača huligana i da se plaše da li mogu svoju decu da puste u školu.

Predstavnici Roma pozvali su sunarodnike da ne nasedaju na provokacije ali i upozorili policiju i predstavnike grada da će, ukoliko ih ne zaštite a huligani ih opet napadnu, morati sami da se brane.

Sastanak predstavnika romske zajednice i policije, povodom napada, trebalo bi da se održi u ponedeljak, a prema nezvaničnim inmformacijama, Romi su tražili da sastanku prisustvuju i vođe grupe navijača.

U lokalnoj samoupravi u Leskovcu više ne postoji koordinator za romska pitanja niti Kancelarija za Rome.

Mediji prenose tvrdnje iz Romske zajednice prema kojima je sve počelo pre dva dana kada su se srpski i romski mladići posvađali u jednoj kladionici.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG