Linkovi

Pretres švajcarske filijale HSBC banke


Ženevski državni tužilac, Olivije Žomo napušta švajcarsku filijalu britanske HSBC banke, 18. februar 2015.
Ženevski državni tužilac, Olivije Žomo napušta švajcarsku filijalu britanske HSBC banke, 18. februar 2015.

Tužilaštvo Ženeve pretreslo je prostorije britanske banke HSBC u Švajcarskoj i saopštilo da je pokrenuta istraga o optužbama za pranje novca.

U saopštenju se navodi da je pretres izvršen u filijali HSBC "Private Bank" u Švajcarskoj.

Tužioci su naveli da istražuju optužbe o pranju novca, ističući da bi istraga mogla da se proširi i da uključi i “fizički osobe koje su počinile ili učestvovale u pranju novca”.

Državni sekretar u britanskom ministarstvu finansija Dejvid Gok izjavio je da je neprihvatljivo da postoji manjina koja je u mogućnosti da se bavi utajom poreza.

"Jedna od najvažnijih stvari koje možemo da uradimo jeste da garantujemo da je era tajnovitih bankovnih transakcija iza nas, da više nije moguće da ljudi kriju novac na off-shore destinacijama, i postigli smo znatan pomak u vezi sa tim u poslednjih nekoliko godina. U roku od 2-3 godine, svi važni finansijski centri na svetu, uključujuči Švajcarsku, koristiće sistem pod nazivom ‘automatska razmena informacija’, što znači da će poreski zvaničnici razmenjivati podatke hteli vi to ili ne“, rekao je Gok.

On je dodaje da je sve teže kriti bogatstvo i da se krug sužava oko onih koji izbegavaju da plaćaju porez.

Ranije ovog meseca, velika grupa istraživačkih novinara prijavila je da je švajcarska filijala HSBC banke, inače najveće banke u Evropi, pomogla klijentima iz svih krajeva sveta da prikriju stotine miliona dolara u imovini i tako utaje porez.

Prema izveštaju Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara, procenjuje se da se 7 i po hiljada milijardi dolara drži u stranim zemljama koje su raj za porez, što vladama onemogućava da naplate oko 200 milijardi dolara poreza godišnje.

XS
SM
MD
LG