Linkovi

Hrvatska: Preokret u pregovorima o Vladi - HSS nudi podršku HDZ-u


Odlukom lidera Hrvatske seljačke stranke Kreša Beljaka da ta stranka podži Hrvatsku demokratsku zajednicu, dovela je do preokreta u prgovorima o formiranju nove hrvatske vladi koje su ranije razpočeli šef HDZ-a Andrej Plenković i lider MOST-a Božo Petrov.

Ova odluka, naime, daje mogućnost Plenkoviću da sa osam manjinskih glasova i glasovima još nekih manjih stranaka sastavi vladu bez Petrva i Mosta.

Beljak je u utorak saopštio da da je HSS-a odlučila da svoje potpise pridruži Plenkoviću i HDZ-u te da će im ostaviti rok od 100 dana u kojem te potpise više neche dirati.

Ukoliko, pak, HDZ ipak postigne dogovor s MOST-om, već sam broj zastupnika HDZ-a, MOST-a i HSS-a iznosi 79. Pribroju li se tome i osam mandata manjina, taj se broj penje na 87, a uz mandate HDS SB-a Bandića i Glasnovića, ukupan broj mandata kombinacije HDZ-a i MOST-a popeo bi se na 91, javlja Index.hr.

Na obrat u HSS-u i njihovu odluku da će njihovih pet zastupnika podržati Plenkovića za mandatara, reagovao je Božo Petrov, lider Mosta.

"Svako ima mogućnost da da podršku iz Sabora Vladi HDZ-a i MOST-a, niti se to može zabraniti. Hoće li se na to odlučiti HSS ili ne, njihova je odluka. To ne menja odnos MOST-a prema HDZ-u i započete pregovore. Nama su pre svega u interesu garancije koje će pokazati da država može da radi u interesu građana i da Hrvatska time postane više demokratska, uređenija i socijalno osetljivija država. To svi mogu podržati, uključujući i HSS, ali sigurno Beljak u tome neće zaustaviti MOST", napisao je Petrov na svom Fejsbuk profilu.

Iako pregovori HDZ-a i Mosta o foriranjunove vlade teku gotovo idilično prvi nesporazumi mogli bi se pojaviti kada se započne priča o raspodeli resora, navode hrvatski mediji, koji ovih dana spekulišu o eventalnim budućim ministrima među kojima , kako tvrde, neće biti i aktuelni ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

A u prvim komentarima na ponudu HSS-a, hrvatski mediji ovu stranku nazivaju trgovačkom, podsećajući da je ona do sada bila u koaliciji sa čak 17 različitih stranaka, od ekstremne desnice, do levice.

XS
SM
MD
LG