Linkovi

Promena hrvatske politike prema Srbiji?


Novoizabrana predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović
Novoizabrana predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović

Službeni Beograd još nije komentarisao pobedu Kolinde Grabar Kitarovorić koja je rekla da će se boriti za prava manjina u Hrvatskoj, ali i da ništa manje neću tražiti za Hrvate u Srbiji, Vojvodini i u drugim susednim zemljama.

Službeni Beograd još nije komentarisao pobedu i izbor Kolinde Grabar Kitarović za predsednicu Hrvatske.

Novoizabrana predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović najavila je nakon jučerašnje izborne pobede da će Hrvatska biti prosperitetna i bogata država, a mediji u prvi plan ističu njena tri obećanja – da će odmah početi sa radom, da želi da ide dalje bez podela u društvu i da će realizovati svoj predizborni program za izlazak zemlje iz krize. Grabar Kitarović je poručila da će se Hrvatska snažno pozicionirati u EU i NATO, kao i da će rešavati otvorena pitanja sa susedima:

Boriću se za prava manjina u Hrvatskoj, da ona budu još veća. Ali ništa manje neću tražiti za Hrvate u Srbiji, Vojvodini i u drugim susednim zemljama. Podržaćemo hrvatski narod u BiH u njihovim zahtevima i traženjima da konačno postanu jednakopravni sa ostala dva naroda."

Makar u Srbiji je pobeda Kolinde Grabar Kitarović na izborima za predsednika Hrvatske dočekana kao iznenađenje, a u prvim reakcijama na njenu poruku da će tražiti poštovanje prava za Hrvate "u Srbiji, Vojvodini i u drugim susednim zemljama", nekadašnji direktor Kancelarije Vlade Srbije za ljudska i manjinska prava Petar Lađević je istakao da se nada da se radi o lapsusu, jer bi u suprotnom, kako je rekao, srpska država morala veoma oštro da reaguje. Po mišljenju Lađevića hrvatska spoljna politika će u narednom periodu sigurno zavisiti od politike EU prema Srbiji:

"Pobeda HDZ-ovog kandidata znači nešto drugo – da će u tom odnosu prema Srbiji oni poštovati politiku EU prema Srbiji, ali da će paralelno sa time neke bilateralne stvari sasvim sigurno zaoštravati. Smatram da će u sledećem periodu gospođa Kitarović, u skladu sa HDZ-ovom politikom koristiti odnos prema Srbiji za rešavanje unutrašnjepolitičkih pitanja."

Kao jedan od osnivača Srpskog demokratskog foruma u Hrvatskoj, Lađević smatra da izbor Kolinde Grabar Kitarović pokazuje da je Hrvatska duboko podeljena između ekstremnog nacionalizma HDZ-a i normalnog građanstva.

XS
SM
MD
LG