Linkovi

Hojt Ji: CG da sprovede brzu istragu napada na medije


Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Ji
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Ji

Sjedinjene Države i dalje snažno podržavaju politiku otvorenih vrata NATO-a i spremne su da pomognu Crnoj Gori da sprovede neophodne reforme kako bi postala članica alijanse, kazao je u ekskluzivnom za Glas Amerike, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Ji.

Američki diplomata takođe je pozvao crnogorske vlasti da sprovedu brzu istragu nedavnih napada na redakciju “Vijesti” i novinarku Dana. Napadi na redakciju “Vijesti” i dopisnicu “Dana “ iz Nikšića Lidiju Nikčević očigledni su pokušaji zastrašivanja novinara i medija u Crnoj Gori, ocijenio je za Glas Amerike zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara:

“Zabrinuti smo zbog, kako se čini, novog trenda nasilja i zastrašivanja u Crnoj Gori usmjerenih protiv novinara i medija. Upućujemo snažan poziv Crnoj Gori da istraži ove incidente i privede pravdi odgovorne. Smatramo da je veoma važno da ih vlada osudi i pozdravljamo izjave političkih lidera u Crnoj Gori do sada i pozdravljamo sve dodatne izjave kojima se jasno stavlja do znanja da je vlada stoprocentno protiv takvih djela. Smatramo da je veoma važno da bude sprovedena brza i efikasna istraga.”

Na pitanje koliko ti incidenti mogu da utiču na proces integracije Crne Gore u EU i NATO, američki diplomata je odgovorio da Vašington pažljivo prati napredak zemlje u tom pogledu:

“Pozdravljamo do sada postignuti napredak. Predstoji još dosta posla u reformi demokratskih i bezbjednosnih institucija kako bi bile usklađene sa evropskim i evroatlantskim standardima. Incidenti poput ovih su očigledno samo jedan aspekt velikog skupa faktora koje zemlju uzimaju u obzir kada procjenjuju spremnost Crne Gore za integracije, ali je svakako znak da predstoji još posla, naročito u jačanju institucija koje štite novinare, medije i sprečavaju nasilje protiv onih koji pokušavaju da informišu javnost.”

Komentarišući mogućnost proširernja alijanse na ovogodišnjem samitu u Britaniji, zvaničnik Stejt Dipartmenta je najavio da će Sjedinjene Države sa saveznicima razgovarati o punoj agendi skupa, uključujući i politiku otvorenih vrata:

“Veoma snažno vjerujemo u politiku otvorenih vrata NATO-a, smatramo da je veoma važno da članstvo u NATO bude otvoreno za one zemlje koje su spremne i sposobne da doprinesu bezbjednosti transatlantskog područja. Mi smo međutim samo jedna od saveznica i ne možemo da jednostrano donosimo odluke.”

Ji poručuje da je važno za Crnu Goru da se usredsredi na reforme koje treba da sprovede kako bi pokazala članicama alijanse da je spremna da postane članica:

“U stalnom smo kontaktu sa vladom, političkim liderima u Crnoj Gori u vezi za našim očekivanjima, zajedničkim očekivanjima i naravno, spremni smo da pomognemo Crnoj Gori da sprovede neophodne reforme da bi ispunila kriterijume za članstvo.“
XS
SM
MD
LG